Je huis optimaal beveiligen met een alarmsysteem met meldkamer

De strijd tegen inbraak, vernieling en brand gaat alsmaar door. Elektronische beveiliging is hierbij van levensbelang. Des te belangrijker is het dat fabrikanten hun alarmsystemen alsmaar doorontwikkelen. Zo bestaat er tegenwoordig zelfs een alarmsysteem met meldkamer, waarbij meldingen continu worden gemonitord. Maar welk alarmsysteem past het beste bij jouw woning? En waar moet je op letten bij aanschaf? We zetten alles voor je op een rijtje.

De keuze voor een alarmsysteem

Van een simpele camera tot aan geavanceerde alarmsystemen met slimme sensoren; er zijn tegenwoordig veel verschillende soorten alarmsystemen. 

De basis begint bij rook- en CO-melders. Hoewel ze normaliter gezien worden als detectoren, zijn het als het ware ook alarmsystemen. Ze zijn eigenlijk essentieel voor iedere woon- en werkplek. Het echte beveiligingswerk start met camerabewaking of deur- en raamsensoren. Standaard camera’s nemen continu beelden op die ze na enige tijd automatisch verwijderen. Tegenwoordig beginnen slimme camera’s pas met opnemen wanneer zij beweging detecteren. Deur- en raamsensoren laten een (stille) sirene afgaan wanneer ze geopend worden.

Geavanceerder is een alarmsysteem met meldkamer. Wanneer dit alarm afgaat wordt een meldkamer automatisch verwittigd. Die kan op zijn beurt contact opnemen met de beveiligingsdienst, politie of pandeigenaar. Er zijn ook meldkamers die proactief meekijken met je camerabewaking. Zo kunnen zij al ingrijpen voordat iets gebeurd.

Een alarmsysteem met meldkamer heeft nog veel meer voordelen

Het grote voordeel van een toezichthoudende meldkamer is dat zij meldingen onmiddellijk kunnen afhandelen. Zo kunnen zij meteen contact opnemen met de politie, hulpdiensten of bewakingsdienst. De meeste meldkamers kunnen live beelden delen met de politie. Hierdoor krijgen dergelijke meldingen hogere prioriteit. Je weet dus direct wat er in en rondom je huis speelt, zonder dat je zelf thuis hoeft te zijn. Omdat de meldkamer 24/7 beschikbaar is haal je nog meer uit je alarmsysteem.

Een alarmsysteem kopen: waar moet je op letten?

Het allerbelangrijkste is dat je alarmsysteem aangesloten is op je wifi netwerk. Zo ontvang je meldingen op je smartphone wanneer het systeem iets verdachts detecteert. Sommige alarmsystemen hebben hier een extra router voor nodig.

Zorg ervoor dat je beschikt over meerdere alarmsystemen. Koop bijvoorbeeld een combinatie van magneetcontacten, bewegingssensoren en verschillende camera’s. Sommige bedrijven verkopen hun alarmsystemen ook in pakketten, waardoor je zeker weet dat je alles hebt.

Let op dat niet alle camera’s weerbestendig zijn. Als je een camera buitenshuis wil installeren, dien je een camera te kopen die tegen wind en regen kan. De camera die je kiest dient degelijke kwaliteit op te nemen om bruikbaar te zijn. Idealiter beschik je over een high definition camera met nachtzicht die automatisch beweging detecteert. Ook is het handig dat je camera geluid opneemt. Tot slot bestaan er camera’s met een ingebouwde speaker. Daarmee kan je eventuele inbrekers afschrikken.

Het verschil tussen een bedraad en draadloos alarmsysteem

De traditionele manier van beveiliging is de bedrade route. Enkele apparaten zitten middels stroom- en datakabels aan elkaar. Een bedraad alarmsysteem is hierdoor het meest betrouwbaar, omdat het op zichzelf staat en niet afhankelijk is van andere apparatuur. Het grote nadeel hiervan is dat je minder vrijheid hebt om de alarmen te plaatsen waar jij wenst. Daarnaast zijn ze gevoelig voor inbrekers, die de kabels door kunnen knippen om zo het alarm te ontwijken.

Draadloze alarmsystemen zijn, zoals de naam al impliceert, draadloos. Ze zijn verbonden aan je wifi, dus is het essentieel dat je beschikt over een snel en betrouwbaar netwerk. Sommige apparaten hebben ook onderling een connectie om informatie aan elkaar uit te wisselen. Zo springen andere apparaten aan als een van de sensoren iets opmerkt. Met draadloze alarmsystemen kan je de apparaten plaatsen waar je wil, omdat hun informatie samenkomt in een apart kastje.

De meeste draadloze systemen werken op batterijen, maar enkele apparaten zijn nog altijd afhankelijk van stroomtoevoer. Hierdoor heb je mogelijk extra stopcontacten nodig. 

Voel je veilig in je eigen huis

Het is belangrijk dat je je thuis veilig voelt. Het tijdperk van zelf verdachte bewegingen in de gaten houden is voorbij. Tegenwoordig bestaan er slimme, zeer geavanceerde alarmsystemen die de boel voor je in de gaten houden. Je kan daarbij kiezen tussen bedrade of draadloze alarmsystemen, elk met hun eigen voor- en nadelen. Of je nu kiest voor een starterset of een alarmsysteem met meldkamer; ieder stukje beveiliging is beter dan helemaal geen beveiliging.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *