Last van vocht in huis? U bent niet de enige!

Vochtproblemen in huis

De eerste nazomerse regenbuien zijn gevallen en dat betekent dat de herfst en winter in aantocht is. Murprotec.nl heeft de afgelopen jaren gemerkt dat in deze maanden huisbezitters problemen hebben met vocht in huis. Niet alleen meubels, behang en stucwerk wordt aangetast. Het kan ook nog eens schadelijk zijn voor je gezondheid. Murprotec heeft daarom een aantal handige tips voor je op een rijtje gezet die kunnen helpen bij het verminderen van vochtproblemen in huis.

Vocht in huis: Hoe herken ik het?

Voordat u de vochtproblemen kan aanpakken moet u natuurlijk weten hoe u kan herkennen of u daadwerkelijk last heeft van vochtproblemen in huis. Als u last heeft van vochtige muren kan het voorkomen dat uw stucwerk of behang loskomt van de muren. Vaak voelen de muren ook een beetje vochtig aan. In het ergste geval kunt inderdaad vochtplekken gaan zien of er kan zelfs schimmel ontstaan. Ook de vloer kan er onder lijden. Als u een houten vloer heeft, kan deze krom gaan trekken door vocht. Ook kan u condens aan de binnenkant van de ramen waarnemen. Dit zijn gevolgen wanneer u al wat langer last heeft van vochtproblemen. Eerdere symptomen zijn bijvoorbeeld de was die nier meer zo snel droogt. En er kan een muffe geur in huis komen te hangen.

Vocht in huis: Wat kan u er zelf tegen doen?

Gelukkig zijn er een aantal zaken die u zelf aan kunt pakken om vochtproblemen te verminderen of zelfs helemaal te voorkomen. U kunt bijvoorbeeld al beginnen om elke ruimte elke dag (minimaal) een half uurtje te ventileren. Gebruikt u één van deze ruimtes als wasruimte, ventileer deze dan nog wat extra. Ook de badkamer kunt u best wat extra ventileren. Na het douchen kunt u he beste de douche droogmaken zodat het water niet verdampt maar verdwijnt in het afvoerputje of een handdoek. Tijdens het koken kunt u het beste altijd de afzuigkap aanzetten. Dit helpt ook tegen fijnstof. Als laatste is het verstandig om het niet te koud te laten worden in huis. Probeer de temperatuur in uw huis nooit onder de 15 graden celsius te komen.

Mochten deze tips niet werken, dan heeft u waarschijnlijk een wat groter probleem en is uw woning waarschijnlijk niet zo goed geïsoleerd. Isolering houdt warmte beter binnen en zorgt ervoor dat kou ook minder makkelijk uw woning in kan komen. Zeker oudere woningen (voor 1980) hebben hier vaker last van.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *