Laurierhaag Rotundifolia

De volledige naam van deze laurierhaag Rotundifolia is Prunus Laroceracus Rotundifolia welke van nature uit Zuid-Oost Europa en klein Azië komt.

De laurierhaag Rotundifolia heeft mooie grote en glanzende bladeren. Door de sterke waslaag glimmen deze bladeren en kan daardoor de winter doorstaan. Het is een dichte struik die wel 30 tot 60cm per jaar kan groeien. Hij wordt snel te groot en kan teruggesnoeid worden tot ca. 40cm boven de grond. Voordeel is dat hij snel in de breedte groeit en daarom geschikt voor hen die een hoge en brede haag wensen. De hoogte wordt gemiddeld 6-8m. Na het terugsnoeien zal hij snel weer uitlopen. Het is een sterke struik en doet het goed in bijna alle omstandigheden maar is vatbaar voor sommige plantenziektes. Kijk uit voor de bladeren en de paars/zwarte 2cm grote bessen want die zijn giftig en kunnen dus niet gegeten worden. Vogels kunnen de bessen overigens wel eten. De laurierhaag Rotundifolia is wintergroen, ondoordringbaar, neemt genoegen met vrijwel elke grondsoort maar heeft het liefst een vochtige bodem en kan tegen zowel de zon als de schaduw. De struiken die vrij staan en veel licht hebben krijgen roomkleurige bloemen die opvallend ruiken. De bloeiperiode is april/mei. Gesnoeide struiken bloeien zelden.

 

Verzorging (snoeien, voeding en ziektes)

 

Het is aan te bevelende de laurierhaag Rotundifolia tenminste twee keer per jaar te snoeien. In het voorjaar als je zeker weet dat de nachtvorsten voorbij zijn (april/mei) en het najaar (eind september/begin oktober). Zo zal de haag mooi en strak de winter ingaan. Omdat hij zo snel groeit mag je hem ook vaker snoeien. Gebruik liefst een snoeischaar, daarmee krijg je het beste resultaat. Een heggenschaar of ander grof gereedschap beschadigt het blad en krijgt daardoor bruine randen.

 

Na het planten van de laurierhaag Rotundifolia heeft hij een ruime hoeveelheid water nodig. Regenwater werkt onvoldoende omdat dit meestal naast de wortels valt en niet onder de haag terecht komt. Geef eerst dagelijks water en daarna minder frequent. Mocht het blad gaan hangen dan is dat een indicatie dat de haag te weinig water krijgt.

Bij het aanplanten extra voeden met daarvoor geschikte voedingsstoffen zoals organische meststof. Hierdoor verkrijgt hij een goede bodemcultuur en maakt daardoor een gezonde start. Dan kun je zeker zijn van een prachtige groene laurierhaag.

Hij kan gemakkelijk gestekt worden en de slagingskans van stekken is groot. Let op, stek droogt snel uit!

 

De laurierhaag Rotundifolia is bekend met de Hagelschotziekte, een schimmel die gaatjes in het blad veroorzaakt. De slechte en afgestorven bladeren moeten verwijderd worden en soms helemaal afsnoeien tot aan de grond.

 

Laurierhaag Rotundifolia in het kort

 

– snelle groei, daardoor een dichte en brede haag

– groot ovaalvormig blad

– accepteert alle grondsoorten, een vochtige bodem maar geen natte voeten

– kan zowel zon als schaduw verdragen

– regelmatig snoeien, tenminste tweemaal per jaar

– gevoelig voor bepaalde plantenziektes

 

Bron: Woningfacts.nl

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *