Lelijke vochtplekken op de muur: wat kunt u doen?

Wanneer u lelijke vochtplekken op de muren van uw woning detecteert, is het verstandig om direct maatregelen te nemen. De vochtplekken duiden op een lekkage of een soortgelijk vochtprobleem in huis. Zou u niet direct voor een oplossing zorgen, dan is de kans groot dat de vochtplekken steeds groter worden. U herkent dit aan een toenemende diameter van de plek. Dat is echter niet het enige gevaar! Denk ook aan het feit dat er schimmelvorming kan ontstaan op deze vochtplekken. Dit geeft de muur een bijzonder onhygiënische uitstraling. Ook zullen de sporen van schimmels in de lucht blijven hangen, wat uw weerstand aan kan tasten.

Oorzaak van lelijke vochtplekken achterhalen

Zoals reeds beschreven werd, kunnen vochtplekken op muren verschillende oorzaken hebben. Er kan bijvoorbeeld sprake zijn van een lekkende leiding achter de muur. Ook doorslaand vocht of optrekkend vocht zijn twee bekende vochtproblemen binnen woningen. Bij doorslaand vocht trekt er vocht vanuit de buitenmuur naar de binnenmuur. Eenmaal in de binnenmuur ontstaan er vochtplekken. In het geval van optrekkend vocht trekt het vocht eerst in de fundering van uw woning. Vanuit deze fundering kruipt het vocht vervolgens omhoog, waarna het in de binnenmuur van uw woning trekt.

Oplossingen voor vochtproblemen binnen woningen

Het oplossen van vochtproblemen is vaak niet eenvoudig. In het geval van doorslaand vocht zal er een coating op de buitenmuur moeten worden aangebracht. We noemen dit ook wel het impregneren van de muur. Mocht er sprake zijn van optrekkend vocht, dan moet er waterkering in de muur worden aangebracht. Deze waterkering kan worden aangebracht door een gleuf in de muur te slijpen en hier een fysieke waterkering in aan te brengen. Een goedkoper alternatief is het injecteren van de muur. Hierbij komt de waterkering tot stand uit een chemische reactie. Het is van verschillende factoren afhankelijk, welke aanpak het meest efficiënt zal zijn.

Hulp bij het oplossen van vochtproblemen

Om snel tot een oplossing te kunnen komen bij vochtproblemen in huis, is het verstandig om een specialist op dit gebied in te schakelen. Vochtbestrijders kunnen de oorzaak van vochtproblemen met speciale apparatuur achterhalen en vervolgens voor een passende oplossing zorgen. Zo zal er niet meer vocht in de muur muren trekken, waarmee een verergering van de vochtplekken wordt voorkomen. Zelf kunt u vochtvreters in de ruimtes met vochtplekken zetten. Deze vochtvreters nemen het vocht op uit de lucht, waardoor de muur langzaamaan zal drogen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *