Let op deze 4 zaken als je op zoek bent naar een koopwoning

Ben jij op zoek naar een koopwoning? Wellicht heb je eerst gehuurd, of ga je rechtstreeks vanuit het ouderlijk huis verhuizen. Alleen, of samen met je partner. Hoe het ook zij, het is een bijzondere stap in je leven. Voor het eerst word je eigenaar van een huis! Dit wil je natuurlijk zo goed mogelijk doen, daarom moet je vooral dit artikel lezen. Op welke zaken dien je zeker te letten als je op zoek bent naar een koopwoning?

1. Hypotheekgesprek met de bank

Heb je lange tijd gewoond in een huurwoning in Utrecht, maar ben je toe aan iets nieuws? Voordat je al je vrije tijd gaat besteden op Funda of andere huizenzoekmachines, is het handig om te weten wat je kunt besteden aan een koopwoning. Het zou vervelend zijn als je je droomhuis vindt, maar je een ton tekortkomt. Daarom is het aan te raden om aan het begin van je zoektocht een gesprek met de bank aan te vragen, waarin jij, en je eventuele partner, je financiën voorlegt. Bij de bank geven ze dan aan hoeveel de hypotheek maximaal kan zijn. Zelf kun je dan kiezen of je tot het maximale gaat, of eronder gaat zitten. Eenmaal duidelijk, kun je met al je woonideeënaan de slag!

2. Bouwkundige keuring

Het is belangrijk om voor de koop een bouwkundige keuring uit te laten voeren op je droomhuis. Dit doe je omdat je wilt weten waar je aan toe bent. Een bouwkundig inspecteur is onafhankelijk en onderzoekt of en welke gebreken het huis heeft en hoeveel onderhoud er mogelijk nodig is. Dat is als koper goed om te weten, zodat je weet hoeveel geld je kwijt zult zijn aan reparaties en onderhoud. Als je deze informatie pas achteraf krijgt, bestaat de kans dat je te veel geld hebt betaald voor het huis en geen geld meer hebt om de reparaties te doen. Dat zou vervelend zijn.

3. Doe een omgevingscheck

Een omgevingscheck is verstandig om te doen voor je overgaat tot kopen. Je kunt bij de gemeente de plannen opvragen voor de omgeving. Je wilt niet missen dat het park naast je droomhuis wordt platgelegd en er een hoge flat wordt gebouwd in de komende jaren. Of een hogesnelheidslijn die wordt aangelegd en toevallig nét onder je toekomstige huis terecht komt. Kortom, je wilt weten wat er in de komende jaren in jouw omgeving gaat gebeuren. Ga op onderzoek uit. Daarnaast, ook onderdeel van de omgevingscheck, bekijk je de prijzen van eerder verkochte huizen in dezelfde straat. Hoe hebben die het gedaan? Is de prijs van het huis in lijn met de andere huizen en zo niet, waar zit het verschil in?

4. Bekijk het energielabel

Let bij aankoop van een huis op het energielabel. Hieraan kun je direct zien of het een zuinig, of juist onzuinig, huis is. En dat is goed om te weten, want een zuiniger huis betekent lagere energiekosten. Zeker op jaarbasis kan dit een groot verschil in kosten zijn.

Veel succes met het uitzoeken van jouw droomhuis! Hopelijk heeft dit artikel je goed op weg geholpen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *