Maak een checklist bij verhuizing

Verhuizen is een grote stap en het is gelukkig niet een jaarlijks terugkerend ritueel, gaan we voor het gemak maar even vanuit. Uiteraard verhuis je vaker als je in het bezit bent van een huurwoning, maar in dat geval heb je waarschijnlijk al wat meer ervaring als het gaat om de overstap. Verhuizen vraagt natuurlijk om een goede voorbereiding, waardoor je niet onverhoopt belangrijke dingen vergeet of belandt in stressvolle situaties vlak voordat je vertrekt. Hoe krijg je alles op een soepele manier van plek A naar plek B? Een goede manier om dit voor elkaar te krijgen is door een checklist bij verhuizing aan te leggen.

Huren en kopen

Verhuizen uit een koopwoning of huurwoning kan wel degelijk verschil maken. Bij een huurwoning ben je vaak gebonden aan voorwaarden en tijdspaden van de verhuurder. Daarnaast moet je bij een huurwoning rekening houden met een huurinspectie, waarbij in alle gevallen nog de volledige woning wordt nagelopen op hygiëne en eventuele gebreken. Bij een verkoop van je koopwoning kan je in samenspraak met de kopende partij een redelijke afspraak maken over de termijn van verhuizing. Daarnaast kijken koper en makelaar samen naar omgevingsfactoren en roerende zaken van de woning, welke voldoen aan de situatie waarin de koper de woning aantrof.

Gas, water en licht

Afhankelijk van je aanbieder kan je jouw plan voor gas, water en licht gewoon meenemen naar je nieuwe adres, maar spreek dit van te voren wel goed af. Na de wijziging van je adres krijg je uiteraard wel te maken met een andere omvang en verbruik, waardoor de maandlasten kunnen verschillen ten opzichte van de oude situatie.

Telefoon, internet en televisie

Ook de telefoon, internet en televisie-abonnementen sluit je tegenwoordig vaak af bij één aanbieder en dit alles-in-één pakket kan je meenemen naar je nieuwe adres. Je kunt er overigens ook voor kiezen om het abonnement stop te zetten en op je nieuwe adres een nieuw pakket aan te schaffen. Veel aanbieders en NVM makelaars geven nieuwe klanten een welkomstpakket en dat is aantrekkelijk als je overgaat naar een nieuwe woning.

Inpakken

Nadat je belangrijke zaken hebt geregeld is het tijd om in te pakken. Verhuizen neemt één ding altijd met zich mee; je hebt altijd meer als dat je van te voren had gedacht. Neem daarom voldoende verhuisdozen in huis en zorg eventueel voor een aanhangwagen waarin je alles in één of twee keer kwijt kan. Door de verhuisdozen tevens te voorzien van labels kan je alles goed ordenen én weer terugvinden op je nieuwe adres. Ook voor het inpakken kan je trouwens een checklist aanmaken; breekbaar, bestek, borden, schilderijen, elektronica et cetera. Hou er tot slot rekening mee dat je de gemeente op de hoogte stelt van je verhuizing én je het postadres op tijd wijzigt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *