Maak je slaapkamer een waar oord aan rust

oord aan rust

Elk mens heeft behoefte aan een goede nachtrust, jij ook! Er zijn een aantal manieren om deze ruimte nog meer toe te spitsen op dit belangrijke moment van de dag. Een goede nacht slaap beïnvloed de rest van je dag, dus begin er gewoon mee!

Orde in de tent

Een goede rust komt pas als jij rustig bent. Jouw omgeving kan je hier veel in beïnvloeden, dus begin met een zo’n rustig mogelijke ruimte. Probeer alleen de essentiële dingen geordend in de kamer te behouden, en haal de rest er uit. En met essentiële dingen bedoelen we ook de mooie grote kamerplant of een schilderij. Zo’n enkel object geeft juist kalmte omdat het de aandacht trekt en je niet steeds afleid. Jouw ogen krijgen op die manier rust omdat ze niet (onbewust) de hele tijd heen en weer schieten. Een van de niet-essentiële dingen in de slaapkamer is een TV. Deze verstoort je slaapritme flink, want door het blauwe licht denkt jouw lichaam dat het nog dag is en in actieve modus blijft.

Relaxed

Om jouw lichaam langzaam op slaapmodus te zetten kun je denken aan kleine warmkleurige lampen die uit zichzelf in de loop van de nacht langzaam dimmen. Dit is beter voor de nachtrust dan één grote plafondlamp die alleen heel fel of helemaal uit kan staan. Rustige muziek helpt ook voor deze overgang naar de slaapstand, mits je het zacht genoeg dat je het maar het hoort, en muziek vermijd met gesproken tekst waar jouw aandacht zich aan vast zou kunnen houden. Hiervoor kan je een draadloos muzieksysteem installeren op de kamer waarbij de boxjes zo ver mogelijk van het bed af staan, anders kunnen ze schel in je oren klinken. Als dit je misschien doet denken aan een spa of massagesalon, komt dat omdat zij de kunst van de rust al een tijdje onder de knie hebben.

Rustgevende kleur

Uiteraard kun je ook veel doen met de kleuren in de kamer. Deze hebben direct effect op jouw humeur en helpen dus ook bij het slapen. Rustgevende kleuren zijn lavendel, diep blauw, licht- en roodbruin, of simpelweg wit.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *