Zoals iedereen wel weet is gas de vijand het klimaat. Nederland wil dat iedereen in 2050 overgestapt is naar groene energie. Maar groene stroom kan alleen opgewekt worden door de kracht van een andere energiebron. Zo kan je het licht op je fiets alleen laten branden als jij de dynamo aandrijft door te trappen. In deze blog vindt je groene manieren waarop groene stroom wordt opgewekt.
Zonne-energie
De meest voorkomende vorm van hernieuwbare energie is zonne-energie. Dit wordt meestal geproduceerd met behulp van zonnepanelen die zonlicht opvangen en omzetten in elektriciteit. Zonne-energie wordt ook gebruikt om gebouwen en water te verwarmen, voor natuurlijke verlichting te zorgen en voedsel te koken. Zonnetechnologieën zijn goedkoop genoeg geworden om alles van kleine draagbare gadgets tot hele wijken van stroom te voorzien.
Windenergie
Luchtstroom kan worden gebruikt om windmolens hard te laten draaien. Door de beweging die is gecreëerd wordt energie opgewekt. Het is logisch dat sterkere winden meer energie produceren. Hooggelegen locaties en gebieden net voor de kust bieden de neiging om de beste omstandigheden te bieden om de sterkste winden op te vangen.
Waterenergie
Waterenergie, ook wel bekend als waterkracht wordt opgewekt door de waterkringloop van de aarde, inclusief verdamping, regenval, getijden en de kracht van water dat door een dam stroomt. Waterkracht is afhankelijk van hoge neerslagniveaus om aanzienlijke hoeveelheden energie te produceren.
Geothermische energie
Net onder de aardkorst bevinden zich enorme hoeveelheden thermische energie, die afkomstig is van zowel de oorspronkelijke vorming van de planeet als het radioactieve verval van mineralen. Geothermische energie in de vorm van warmwaterbronnen worden al duizenden jaren door mensen gebruikt om badwater mee te verwarmen. Tegenwoordig wordt het gebruikt om elektriciteit op te wekken. Denk maar aan een warmtepomp, hiermee wordt de geothermische energie gebruikt om het huis te verwarmen in plaats van gas. Dit is niet milieuvervuilend en ook de mensen in Groningen zijn je dankbaar. Een warmtepomp is alleen wel een investering. Dus het is te begrijpen dat je nog het traditionele goedkope gas gebruikt. Maar zorg er dan tenminste voor dat elke druppel gas zo effectief mogelijk wordt benut. In deze blog lees je hoe.