Met deze 5 tips garandeer je brandveiligheid in huis

Jaarlijks zijn er duizenden meldingen van brand in huis. Naast materiële schade verliezen er nog steeds veel mensen hun leven of raken voor het leven getekend. Zorg dat jouw woning zo veilig mogelijk is met deze vijf praktische tips.

1. Slimme rookmelders

De wetgeving omtrent rookmelders breidt zich steeds verder uit. Van koopwoningen naar huurwoningen en op iedere etage in plaats van één melder verstopt in de gang. Wet of geen wet, investeren in rookmelders is een investering op de veiligheid in huis. Een slimme rookmelder zoals Somfy deze maakt gaat verder dan de standaard melders. Deze rookmelders kunnen namelijk onderling met elkaar communiceren. Als er op de begane grond rook gedetecteerd wordt zullen de melders op andere etages ook in werking treden. Dit werkt zonder internet, het is overigens ook mogelijk om deze rookmelders te koppelen aan een smart home systeem. Dan blijf je overal en altijd op de hoogte van meldingen.

2. Rook niet binnen

Het aantal rokers in Nederland neemt nog steeds af, als je zelf nog rookt doet het dan altijd in de open buitenlucht. Zo houd je niet alleen de woning fris, het aantal meldingen van brand in huis zou aanzienlijk lager zijn als mensen stoppen met binnen roken. Op het balkon, buiten in de tuin of tijdens een wandeling (niet in het bos!) maar niet in huis. Met name in combinatie met alcohol of vermoeidheid kunnen sigaretten en aanstekers levensgevaarlijk zijn.

3. Kook elektrisch

Toch zijn rokers niet de voornaamste reden dat er zoveel gewonden en zelfs doden zijn bij woningbrand. Koken in huis is nog veel gevaarlijker. Koken en bakken op elektriciteit is aanzienlijk veiliger omdat er geen open vuur is van een gasstel. Zeker met de toename van zonnepanelen stappen steeds meer mensen over op elektrisch koken. Zeker met kinderen in huis is inductie koken veel veiliger. Nu we het toch hebben over zonnepanelen moeten we zeker melden dat brand bij zonnepanelen helaas ook voorkomt. Laat dergelijke systemen altijd door een gerenommeerd bedrijf installeren en controleer regelmatig de status.

4. Sluit deuren in huis

Er zijn meer redenen om deuren te sluiten dan energiebesparing. Om inbrekers een halt toe te roepen bijvoorbeeld maar ook om (de gevolgen van) brand te minimaliseren. Als er namelijk ergens in huis brand ontstaat dan zal dit minder snel overslaan naar andere ruimten als deuren gesloten zijn. Niet volledig vergrendelen met een slot maar gewoon dicht. Als je deuren wilt sluiten zorg er dan voor dat alle bewoners in staat zijn om de deur te openen en dat hulpverleners toegang kunnen krijgen tot de woning.

5. Maak een vluchtplan

Zorg dat je weet op welke manieren je de woning snel kunt verlaten onder diverse omstandigheden. Als er meerdere bewoners zijn moet iedereen betrokken worden bij het opstellen van een vluchtplan. Op de Somfy website kun je naast slimme rookmelders ook alarmsystemen vinden die naast licht en geluid tevens gekoppeld kunnen worden aan andere apparaten. Denk aan een smart lock die ontgrendelt bij alarmering, lampen die inschakelen als er gevaar dreigt of zelfs lampjes die automatisch inschakelen om de juiste vluchtroute aan te geven. Dit is ook een goede motivatie om je kinderen te leren hun speelgoed op te ruimen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *