Muurdecoratie ophangen zonder de wand te beschadigen

Of je de inrichting van je woonruimte graag simpel houdt of niet: wat decoratie aan de muur misstaat eigenlijk nooit. Maar dan is het wel goed om te weten hoe je dit op een goede manier aan de muur bevestigt. Het zou zonde zijn als het kunstwerk van de muur valt of dat, wanneer je besluit om iets anders op te hangen, het kunstwerk lelijke sporen heeft nagelaten in de vorm van gaten in de muur of doffe vlekken op het behang. Dit kan je gelukkig heel eenvoudig voorkomen.

Muren met textuur

Wanneer je hebt gekozen voor glasvezelbehang of een kleurtje op de wand door middel van verf, heb je te maken met een grove textuur. In dit geval is het ook verstandig om de muurdecoratie op een verstandige manier op te hangen. Je kent vast nog wel de kneedgum van vroeger (ook wel bekend onder de naam ‘buddies). Deze vind je nog in menig boekenwinkel bij de kantoorartikelen. Je kneedt het spul, plakt het onder de hoekjes van bijvoorbeeld een poster en je hangt het zo aan de muur. Ideaal wanneer je graag een collage op de muur wilt maken. Echter zitten er wel een aantal nadelen aan. Het is namelijk zo dat deze kneedgum na verloop van tijd indroogt en vlekken kan achterlaten op de muur. Wees dus ook voorzichtig wanneer je het geheel van de wand haalt. Daarnaast kan het niet heel veel gewicht aan; houd het bij posters van niet al te zwaar papier. Echter is dit wel een hele handig oplossing voor muren die heel poreus zijn, omdat je door het kneedgum te gebruiken verder geen extra gewicht in de muur hangt.

blank-1868502_960_720

 

Stevige muren

Naast muren met een grove structuur, zijn er ook wanden waar eigenlijk helemaal niet door te komen is. Gaten boren is in dit geval niet echt een oplossing, omdat het alleen maar lelijke sporen achterlaat. In dit geval kan je betonhaken gebruiken, maar kijk uit dat je niet je vingers blauw drukt omdat je ontzettend veel kracht hebt moeten zetten. Als het echt niet lukt, is het verstandig om toch een andere muur te kiezen voor de decoratie of probeer of in dit geval kneedgum nog een optie is.  Verder kun je in de bouwmarkt kijken of je klevende spijkers of powerstrips kunt vinden. Deze kunnen ook de nodige decoratie ‘dragen’ en laten geen sporen achter op de muur.

Wil je iets ophangen aan de buitenmuur? Dan zijn er ook hiervoor in de bouwmarkt een aantal oplossingen te vinden in de vorm van zelfklevende haken, schroeven of montagelijm. Kijk altijd wel goed naar het maximale gewicht dat deze ophangsystemen kunnen dragen. Wanneer je bijvoorbeeld een vlag aan de buitenmuur wilt hangen, kun je alsnog het beste gewoon een vlaggenmast kopen. Zo weet je zeker dat de vlag goed en veilig hangt en je haalt deze eenvoudig weer uit de houder.

wall-416060_960_720

 

Verwerk de decoratie in het behang

Wil je het graag anders aanpakken? En ben je zelf wel handig wat betreft behangen of heb je een paar handige klussers in je vriendenkring? Kies dan voor fotobehang. Deze is al voorzien van een grote afbeelding (bijvoorbeeld van een waterval, bos, grote boom, skyline of motief) waardoor je wand eigenlijk verder helemaal niets meer nodig heeft. Online en bij verschillende woonwinkels zijn er verschillende varianten te vinden, zodat je elke woonruimte kunt inrichten naar een bepaald thema.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *