Niet weggooien maar repareren

Als er iets kapot gaat zijn we al snel geneigd om het weg te gooien of te vervangen. Vooral kleine, huishoudelijke apparaten worden makkelijk weggegooid. Dit is zonde, want het is vaak een stuk voordeliger om het zelf te repareren. Toch leven we in een wegwerpmaatschappij en ontstaat er veel onnodig afval. Om te voorkomen dat jij onnodige dingen weggooit geven wij jou een paar tips over hoe je beter om kan gaan met kapotte spullen.

Google weet (bijna) alles

Er zijn wel duizenden gebruiksaanwijzingen, tutorials en oplossingen te vinden over bijna elk denkbaar product. Zeker als je een populair model wilt repareren kan je er op rekenen dat er iets over te vinden is. Het wordt je helemaal makkelijk gemaakt als je een handleiding vindt op YouTube waar ze stap voor stap uitleggen wat je moet doen. Google altijd jouw probleem voordat je besluit het weg te gooien! Zo bespaar je veel onnodig afval.

Om hulp vragen kan altijd

Vaak was je al van plan om het kapotte product weg te gooien. Het maakt dan ook niet uit als het product (nog meer) kapot gaat tijdens de reparatie. Het is vaak ook een kwestie van er aan beginnen en kijken hoe ver je komt. Het zal niet altijd lukken, maar je merkt dat je er steeds handiger in wordt en zowaar nieuwe skills aanleert. 

Als je echt twee linkerhanden hebt en geen idee hebt waar je moet beginnen kan je hulp vragen van iemand bij jou in de buurt die handig is met zulke dingen. Op verschillende plekken in Nederland heb je ook zogenaamde repair cafés. Een repaircafé is een lokaal georganiseerde bijeenkomst waar vrijwilligers beschikbaar zijn om kapotte spullen te repareren. Het is vaak gratis en je betaald hoogstens voor nieuwe onderdelen. Kijk op de website van het repaircafé voor meer informatie. 

Goed gereedschap is het halve werk

Niet iedereen bezit over een goed gevulde gereedschapskist en als je iets wilt repareren is goed gereedschap onmisbaar. Je kan bij de buren aanbellen en vragen of je iets van ze kan lenen, en vrienden en familie zijn waarschijnlijk ook niet de minste, maar het is een stuk makkelijker om je eigen set te hebben. Op de site Auto-onderdelen24.nl vind je alle nodige gereedschap. Je kan het makkelijk bestellen waardoor je het zo in huis hebt en aan de slag kan. 

Garantie

Het kan gebeuren dat een reparatie niet gaat zoals gepland en het product ernstig beschadigd is. Veel bedrijven hebben het beleid dat de garantie vervalt wanneer je het product zelf hebt opengemaakt of door iemand hebt laten repareren dan de fabrikant. Dit is jammer, maar wel het risico van het vak. Kijk dan ook goed of het kapotte product nog onder de garantie valt!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *