Onderhouden van je gazon

Een mooie groene grasmat krijg je niet zomaar, daarvoor is het beslist noodzakelijk om regelmatig gazon onderhoud uit te voeren. In dit artikel bespreken we de belangrijkste werkzaamheden die nodig zijn om je gazon goed te onderhouden.

Verticuteren

Met verticuteren verwijder je de harde laag bovenop het gras die ontstaat door mos, onkruid en gras deeltjes die achterblijven na het maaien. Als je deze laag verwijdert krijgt het gras weer meer zuurstof en zal daardoor beter gaan groeien. En wanneer je gazon verticuteren? Je zult dit in ieder geval een keer per jaar moeten doen, in het voorjaar net voordat het gras weer begint te groeien. En daarnaast kun je er nog voor kiezen je gazon in het najaar nog eens te verticuteren, om het gras zo goed voor te bereiden op de wintermaanden.

Bemesten

Door je gazon te bemesten voorzie je het van extra voedingsstoffen, waardoor het gras beter groeit en ook minder snel last zal krijgen van onkruid, mos en extreme weersomstandigheden zoals kou en een lange periode van droogte. Aangeraden wordt om je gazon drie keer per jaar te bemesten, in het voorjaar, de zomer en het najaar.

Kalk strooien

Door kalk te strooien kun je de zuurgraad van de bodem verlagen, wat de opname van voedingsstoffen door het gras verbetert. Voordat je dit doet is het wel belangrijk om eerst de huidige zuurgraad te controleren met een pH bodemtest, om te zien of het wel nodig is. En ook dien je er rekening mee te houden dat je beter geen kalk kunt strooien net na het bemesten, zorg dat hier minstens twee weken tussen zit.

Bijzaaien

Er kunnen door verschillende oorzaken kale plekken in je gazon komen, en dat ziet er uiteraard niet mooi uit. Je kunt deze plekken wegwerken door gras bij te zaaien, maar zorg er dan wel voor dat je dezelfde grassoort gebruikt, om kleurverschillen te voorkomen.

Maaien

In het voorjaar begint het gras weer te groeien, en vanaf dat moment zul je het gras dus ook weer moeten maaien. Niet alleen ziet een strak gemaaid gazon er mooier uit, regelmatig gras maaien zorgt voor een mooi dicht gazon en krijgt onkruid ook veel minder kans om op te komen.

Sproeien

Om goed te kunnen groeien heeft gras behoefte aan genoeg water. In droge periodes in de zomer is het dan dus ook belangrijk om het gras van extra water te voorzien door te sproeien. En voor een net aangelegd grasveld is dit extra belangrijk, om te voorkomen dat het jonge gras uitdroogt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *