Opzoek naar een duurzame verwarming? Overweeg de warmtepomp!

Al jarenlang maken steeds meer mensen gebruik van een nieuw soort verwarming: de warmtepomp. In het buitenland is dit al een wijdverbreid fenomeen, maar hier zijn de meeste huishoudens nog aangesloten op het gas. De warmtepomp maakt namelijk geen gebruik van aardgassen, maar elektriciteit. Dat maakt het een stuk milieuvriendelijker en duurzaam in gebruik. In de loop der jaren zijn steeds meer van deze duurzame verwarmingselementen geïnstalleerd in verschillende woningen. Maar wat is een warmtepomp precies en waarom zou je het overwegen?

Zonder gas je woning verwarmen

Gas is een fossiele brandstof en het is welbekend dat deze een keertje zullen opraken. Daarnaast komt er bij de verbranding van aardgas een boel broeikasgassen vrij, wat slecht is voor het milieu. Daarom is het niet heel duurzaam om je woning te verwarmen met gas. Je kan het al een stuk duurzamer maken door de woning goed te isoleren, maar ook dan zal je nog veel moeten stoken. Een alternatief is daarom verwarmen door middel van elektriciteit. De warmtepomp is een voorbeeld van een verwarming die zijn warmte haalt uit natuurlijke bronnen en hier elektriciteit voor gebruikt.

Hoe werkt een warmtepomp?

Om goed te weten hoe een warmtepomp werkt, is het belangrijk om eerste te kijken naar de verschillende soorten warmtepompen. Je hebt namelijk pompen die werken op lucht, water, grondwater of een combinatie. Dit zijn allemaal natuurlijke bronnen waar warmte in opgeslagen zit. Om te kunnen functioneren heeft de warmtepomp slecht een klein beetje warmte nodig. Daardoor is het in staat om de warmte uit deze bronnen te isoleren en om te zetten in nuttige energie. Deze energie kan vervolgens worden afgegeven aan water waarmee de woning verwarmd kan worden. Er wordt geen gas gebruikt of verbrand tijdens dit proces en dat maakt het een duurzaam alternatief voor de reguliere gaskachel.

Een voordelig alternatief
In aanschafprijs is de warmtepomp zeker niet voordeliger, maar in gebruik kan het je al snel een heleboel euro’s schelen. De hoge aanschafprijs is voor velen een reden om de overstap naar elektrisch verwarmen niet te maken. Echter is het mogelijk om een subsidie te krijgen voor de installatie van een warmtepomp. Dan zijn de warmtepomp prijzen ineens een stuk voordeliger en dat maakt het een aantrekkelijk alternatief. Ben je daarom opzoek naar een nieuwe verwarming en wil je graag gaan voor een duurzame optie? Dan is het zeker de moeite waard om te kijken naar een warmtepomp.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *