Ouderen zelfstandig laten wonen dankzij technologie

App die continu waakt

De overheid heeft vorige maand laten weten dat zij 340 miljoen euro investeert om mensen in hun eigen omgeving zelfstandig oud te laten worden. Een van de maatregelen, die daarbij helpt is gebruik maken van de technologische ontwikkelingen.

Uit onderzoek is gebleken dat meer dan 90% van de 75-plussers het liefste thuis woont en oud wordt. Door de vergrijzing is de verwachting dat over 10 jaar een miljoen ouderen zorg nodig hebben. Denk aan zorg van de zorgverzekering, gemeente en de rijksoverheid om langer thuis te wonen. Helaas zal het aantal mantelzorgers afnemen, dus het is hoog tijd voor actie en op zoek te gaan naar slimme oplossingen. Wij zetten 3 Technologische Hulpmiddelen voor ouderen op een rij.

App die continu waakt

Silver Mother Sensors is een klein apparaatje dat voortdurend toezicht houdt op veiligheid en gezondheid van de gebruiker. Je kunt het apparaat verbinden aan huishoudelijke artikelen zoals pillendoosjes, koelkasten en deuren. De sensoren houden de dagelijkse activiteit continu in de gaten, detecteren beweging van medicijnen en sturen een melding wanneer iemand vergeet uw medicijnen in te nemen. Familieleden hebben toegang tot een app die de dagelijkse activiteiten van hun geliefde bijhoudt en eventuele wijzigingen in het gedrag detecteert. Waarschuwingen worden verstuurd als er reden tot zorg is of de activiteit verandert.

Google Home – assistent in huis

Google Home is een kleine speaker, die de hele dag naar je luistert. Je roept simpelweg ‘Ok Google’, waarna je kan vragen een taak uit te voeren. Google Home maakt verbinding met je smartphone en herinnert je aan afspraken. Dankzij geavanceerde spraakherkenning heb je een ‘partner’ thuis, die je oneindig veel taken kunt laten uitvoeren. Ze kunnen bijvoorbeeld ook waarschuwen voor afspraken met de dokter.

Hulpmiddel Traplift

Lichamelijk wordt het voor ouderen een steeds grotere uitdaging om de trap op te komen. Voor veel mensen is dit een reden te verhuizen. Maar dankzij handige hulpmiddelen in het huis, is dit niet perse nodig. De aanschaf van een traplift als hulpmiddel moet wel betaalbaar zijn, zodat langer zelfstandig thuis wonen een optie is. Op dit moment wordt de traplift niet vergoed, maar er kan veel bespaard worden met een tweedehands traplift, die al gauw de helft bespaart.

Het is goed te zien dat innovatieve technologie met hulp en steun van de overheid, ouderen in de gelegenheid brengt langer zelfstandig te wonen. De toename van de vergrijzende bevolking daagt de technologie-industrie uit om inventieve oplossingen te bieden. Ontwikkelingen in de technologie verbeteren het leven van oudere volwassenen en hun verzorgers. Voor iedereen is dit een win-win situatie.

hulpmiddel traplift

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *