Planten in het interieur: zo maak je de beste keuze

Als je het over woontrends hebt, zal je vrijwel overal kamerplanten tegenkomen. Het is beslist geen nieuw verschijnsel want mensen hebben al sinds de oudheid belangstelling gehad om natuurlijke zaken in de inrichting op te nemen. Gedurende lange tijd waren het alleen de gegoede burgers die zich mooie en grote kamerplanten konden veroorloven, vaak in kostbare bloempotten. Vandaag de  dag vind je vrijwel in iedere huiskamer en elders in huis de meest exotische planten, zeker nu duurzaamheid steeds belangrijker wordt. Soms zijn het soorten die speciaal gekweekt zijn om beter bestand te zijn tegen het klimaat in moderne huizen. Ook mensen die geen groene vingers hebben kunnen daardoor een mooie collectie kamerplanten verzamelen.

Waar moet je mee beginnen? 

Voor dat je aan de planten begint, moet je wellicht eens checken of je wel het geschikte ‘gereedschap’ in huis hebt. Een gieter kopen is zo gebeurd, maar heb je wel eens stil gestaan bij het stukje vakwerk wat je daarbij in handen krijgt. Ook de kleinste bloempot kan je daarmee bereiken en vanwege de doordachte vorm kan je zonder veel knoeien snel en efficiënt de kamerplanten verzorgen. Ook een goede sproeier is bijna altijd een noodzaak omdat de meeste planten van meer luchtvochtigheid houden dan moderne woningen kunnen bieden. 

Bloempotten heb je in alle maten en materialen van keramiek tot kunststof. Ook daar is er innovatie geweest. Als jij niet altijd in de gelegenheid bent om de planten tijdig water te geven, kan je kiezen voor een bloempot met waterreservoir. En voor de sfeer zijn er nu ook bloempotten met led lampen voor binnen en buiten.

De trend voor 2021: veel, groen en groot 

Kamerplanten mogen weer opvallen in 2021. De trend is veel kamerplanten. Planten staan niet alleen meer in de vensterbank maar overal in huis. De slaapkamer is een nieuw domein voor planten maar ook in de badkamer voelen deze zich thuis, mits er maar minimaal een raam is. Groene planten zijn helemaal weer in omdat ze goed zijn te combineren bij de stijl van je interieur. Er zijn ook exemplaren met strakke lijnen en de kleuren van planten gaan van lichtgrijs tot donkergroen. Groot mogen kamerplanten ook weer zijn. Als jij ze zelf in kleiner formaat hebt gekocht, zijn het eyecatchers die je interieur iets extra’s geven voor een schappelijke prijs.

Een paar bijzondere planten uitgelicht

Een olijfboompje zorgt binnen meteen voor een mediterrane sfeer. De exemplaren die zijn gekweekt voor de huiskamer blijven kleiner en geven geen vruchten. Voor een olijfboompje binnen is veel zonlicht nodig en de aarde in de pot moet altijd wat vochtig blijven. 

De vochtige aarde geldt ook voor de kentia palm, maar deze hoeft niet dicht bij het raam te staan. Deze prachtig gevormde plant is meer geschikt voor de slaapkamer en mag best een paar meter van een raam worden geplaatst. 

Sterke planten met strakke lijnen zijn bijvoorbeeld de dracaena en de yucca. Ook deze vragen niet veel licht en kunnen derhalve ook elders in het interieur worden geplaatst. Ze kunnen erg groot worden en vele jaren je kamer sieren.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *