Planten voor op het balkon en terras!

Planten leveren een enorme bijdrage als het gaat om het opvrolijken van het balkon. Naast de bekende Geranium en Petunia zijn er ook nog andere planten die erg goed groeien in pot. Afhankelijk van je smaak en afmeting van het balkon, volgen hieronder enkele suggesties waar je zeker geen spijt van krijgt! 

Hortensia

De Hydrangea, ook wel Hortensia genoemd is een populaire tuinplant. De Hydrangea ‘Forever & Ever’ collectie leent zich super als potplant en is verkrijgbaar in de kleuren blauw, wit, roze en rood. Deze Hortensia bloeit onafgebroken van het voorjaar tot diep in het najaar! In tegenstelling tot andere Hortensia’s bloeit deze plant op zowel één- als meerjarig hout, ongeacht snoei of vorst! Kortom, een echte kleurrijke topper voor op het balkon of terras!

Campanula

De laagblijvende Klokjesbloem is een perfecte vaste plant voor op het balkon! Veelgebruikte soorten zijn de Campanula poscharskyana ‘E.H. Frost’ (witte bloemen) en de Campanula portenschlagiana (blauwe bloemen). Beide hebben een kruipende groeiwijze, zijn vrijwel jaarrond wintergroen en bloeien vele maanden achter elkaar.  De Campanula wordt niet veel hoger dan 20 cm. De plant is erg mooi in een pot of mandje, waarbij de twijgen sierlijk over de rand heen groeien. In lage schalen op tafel kan de Klokjesbloem ook goed worden gebruikt. Indien de takjes te lang worden, kun je ze eenvoudig terugsnoeien al zal dit slechts enkele keren per jaar nodig zijn.

Buxus vormen

Wie kent hem niet? De Buxus! Een echte klassieker in veel van onze tuinen. Naast de toepassing als haagplant leent het Palmboompje, zoals de Buxus in het Nederlands wordt genoemd, zich erg goed als vormsnoei. Hierdoor is de plant makkelijk in model te houden en daardoor ook erg geschikt als potplant. De meest gebruikte Buxus is de Buxus sempervirens, maar de Buxus microphylla ‘Faulkner’ leent zich het allerbeste als potplant. Deze Buxussoort heeft een wat ronder en glimmender blad en kan daarbij beter tegen droogte (voor degene die wel eens een dag water vergeet te geven). In het najaar krijgt de Buxus microphylla ‘Faulkner’ een wat groenrode kleur, om vervolgens in het voorjaar weer opnieuw frisgroen uit te lopen.

Palmboom

De Trachycarpus fortunei, ook wel Chinese henneppalm genoemd is een winterharde palm die het in ons klimaat erg goed doet. Mocht je ooit op vakantie zijn geweest rondom het Middellandse Zeegebied, dan is de kans groot dat je deze soort in het wild hebt gezien. In deze gebieden kan de  Palm enkele meters hoog worden, maar in ons klimaat blijven ze vaak een stuk kleiner. Hierdoor zijn ze goed als potplant te gebruiken en hebben hierbij weinig onderhoud nodig. Van nature groeit de Trachycarpus op arme gronden waar relatief weinig neerslag valt. Voor de tuinier die wat zomerse tinten op zijn balkon of terras (of tuin) wil hebben en niet al te groene vingers heeft biedt de Chinese henneppalm een uitkomst. De sierlijke stam is bruin van kleur waaruit zich de prachtige, waaiervormige palmbladeren ontwikkelen! Zet de Palm op een zonnige plek en geef, in tegenstelling tot de meeste andere potplanten, maar af en toe wat water.

Aubrieta

Voor veel mensen een wat onbekender tuinplant, maar desalniettemin een super vaste plant voor op het balkon. De Nederlandse naam van deze vaste plant is Blauwkussen of Randjesbloem. Deze laagblijvende en groenblijvende tuinplant bloeit, afhankelijk van de soort, met blauwe, paarse of rode bloempjes. De Aubrieta bloeit zo’n 2 maanden onafgebroken en verwent het balkon met prachtige bloemkleuren. Omdat de Randjesbloem niet veel hoger wordt als 10 cm, leent de plant zich goed voor in schalen op tafel of in verschillende potjes op het balkon.

Hosta

De Hosta, ook wel Hartlelie of Funkia genoemd is een echte klassieker in de tuin! Hoewel bij de meeste mensen deze plant in de volle grond staat, zijn we ook erg geschikt als potplant. Hosta’s zijn verkrijgbaar in verschillende soorten en mate en kunnen daardoor ook perfect door elkaar worden gebruikt. Zet in iedere pot een andere soort Hosta en zet ze sierlijk bij elkaar op het terras of balkon. Het is juist mooi om verschillende soorten potten en Hosta’s door elkaar te gebruiken. Heb je dus nog verschillende potten in het schuurtje staan? Gooi ze niet weg maar plant er een Funkia in zoals bijvoorbeeld de Hosta hybrid ‘Blue Mouse ears’ en Hosta ‘Halcyon’. Voor alle soorten Hosta, zie Plant en Grow. Deze webshop levert alle planten rechtstreeks vanaf de kwekerij waardoor jij verzekerd bent van de beste kwaliteit. 

Tips

Om maximaal van deze tuinplanten te kunnen genieten, is het belangrijk dat je (bemeste) potgrond gebruikt. Potgrond houdt namelijk erg goed water vast en dit voorkomt dat de plant snel uitdroogt. Ook moet overtollig water weg kunnen lopen, dus een watergat onderin de pot is een must! Om te voorkomen dat de potplant te zwaar wordt kun je onderin hydrokorrels gebruiken.

Voordat je de pot gaat vullen met potgrond (en eventueel hydrokorrels), is het verstandig de binnenzijde te isoleren met bijvoorbeeld noppenfolie. Dit biedt bescherming bij vorst in de winter.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *