Als rioolspecialist hebben wij gezien dat de riolering van Rotterdam grote regenbuien niet aankan. Er zijn in Rotterdam maar liefst 42.000 woningen die bij heftige regenbuien wateroverlast ervaren. Dat is 12 procent van alle woningen, een best groot probleem dus. In en rondom de stad hebben we te maken met het feit dat de verhouding tussen beton en groen vrij laag is. Voor de kleine regenbuien is dit geen probleem ,maar bij hevige buien is dit al gauw een belemmering. De grote hoeveelheid water moet natuurlijk goed worden opgenomen of worden afgevoerd in de grond. Door een tekort aan groen in Rotterdam is wateroverlast iets waar we vaak mee te maken gaan krijgen. Wat we er ook nog eens bovenop krijgen is de klimaat verandering waardoor op lange termijn de regenbuien heftiger en langer worden. Het is zelfs zo heftig dat Rotterdam op nummer 2 staat van de plekken met het meeste wateroverlast van Nederland. Is dit probleem zo ernstig dat Rotterdam het niet meer kan oplossen of is er nog hoop?
Maatregelen tegen dit probleem.
Uiteraard is Rotterdam opzoek naar oplossingen tegen dit probleem, ook hebben ze al een aantal maatregelen getroffen. Zo hebben ze een parkeergarage in combinatie met een OWB (ondergronds waterberging) laten bouwen in museumpark. Ook kunt u overwegen hulp in te schakelen van een rioolbedrijf in Rotterdam. De OWB kan tijdens hevige regenbuien veel water opslaan zodat er minder druk staat op de riolering. Nadat de regenbuien zijn afgelopen word deze leeggepompt en word het water teruggestort in de riolering als deze het weer aankan. Om de verhouding tussen beton en groen te verhogen is de gemeente Rotterdam begonnen met het groen maken van de daken in de stad. Door een dak te bedekken met aarde en planten gaat het dak langer mee omdat het extra beschermd is. Zo hebben de groene daken een water vasthoudende functie waardoor de afvoer van het water vertraagd wordt en de riolering hierdoor minder druk heeft waardoor er minder kans is op overstromingen. Ook is de gemeente Rotterdam bezig met het verbeteren van de afvoer op grondniveau en het vergroenen van heel de stad.
Effect van deze maatregelen.
Volgens een studie die uitgevoerd was door Delfland, provincie Zuid-Holland en KWR blijkt dat deze maatregelen een positief effect hebben op het voorkomen van het wateroverlast in Rotterdam. Er is dus een goed vooruitzicht op het oplossen van de wateroverlast in Rotterdam.