Schimmel in huis voorkomen: 3 tips

Schimmels groeien vooral in vochtige omgevingen. Denk aan de badkamer of de keuken. Het is van essentieel belang dat het probleem tijdig wordt aangepakt. Schimmels zijn erg schadelijk voor de gezondheid. Bovendien kan het erg lastig zijn om ze te verwijderen. Wanneer de geur te ver in de meubels is getrokken, is er niets anders te doen dan ze vervangen. Met de juiste middelen kun je schimmel in huis verwijderen. Daar is het probleem echter niet mee opgelost. Wanneer je de oorzaak van het probleem niet oplost, is de kans groot dat je binnen korte tijd opnieuw schimmel ziet ontstaan. Schimmels zijn een belangrijke indicatie voor een vochtprobleem om de groei van schimmels in de toekomst te voorkomen. Maar hoe los je dit op?  

1. Kies voor een mechanisch ventilatiesysteem 

Woningen zijn tegenwoordig zó goed geïsoleerd dat er nauwelijks nog frisse lucht binnen kan komen. Dat heeft ook nadelen. Zo kan de vervuilde lucht binnenshuis ook geen enkele kant op. Dat geldt tevens voor het vochtgehalte tijdens het koken of douchen. Daarom is het meestal niet meer voldoende om enkel raampjes tegen elkaar open te zetten. Je moet 24/7 per dag ventileren om het binnenklimaat gezond te houden. Een mechanisch ventilatiesysteem mag niet ontbreken. Hierbij wordt de gehele dag door schone lucht naar binnen gevoerd en afvalstoffen uit de lucht verwijderd. Zo hou je het vochtgehalte niet alleen stabiel, maar profiteer je ook van een gezonder binnenklimaat. 

2. Gebruik de juiste middelen voor het verwijderen van schimmel 

Er is niet altijd iets aan te doen. Soms lijkt het alsof je alles juist hebt gedaan en er tóch schimmel ontstaat. Heel vervelend. Gelukkig zijn er genoeg middelen waarmee je de schimmelhaarden grondig kunt verwijderen. Zorg er wel voor dat je altijd kwalitatieve merken gebruikt. Toegestane middelen zoals de producten van HG. Zo weet je zeker dat je het probleem grondig aanpakt en er geen restjes blijven zitten. Lees de gebruiksaanwijzing voor gebruik altijd goed. 

Bijna iedereen heeft wel een keer schimmel in huis. Meestal is er dan iets niet goed gegaan met ventileren. Merk je dat de schimmel weer heel snel terugkeert? Dan is het een blijvend probleem en moet er goed gekeken worden naar de oorzaak. Heb je geen idee wat de oorzaak is en heb je eigenlijk al heel veel maatregelen getroffen? Schakel dan deskundige hulp in. Deze zal samen met jou de oorzaak achterhalen én oplossen. 

3. Maak goed schoon in de badkamer en keuken 

Schimmels hechten zich sneller op plekken waar veel kalkaanslag of vuil aanwezig is. Een goede hygiëne is dan ook goud waard. Probeer de badkamer en keuken regelmatig tussendoor even af te nemen en dep de wanden van de badkamer droog na het douchen. Controleer tevens de voegen en haal hier een doekje overheen. Op die manier krijgt schimmel veel minder kans. Je kunt er ook voor kiezen om schimmelwerende verf of andere producten op de wanden en plafonds aan te brengen. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *