Schoorsteen laten vlegen

schoorsteenvegen

Jaarlijks zijn er nog vele grote en kleine schoorsteenbranden als gevolg van slecht onderhoud. Bij het stoken van hout, kolen of olie komen onverbrande deeltjes in het rookkanaal. Deze deeltjes hechten aan de wand en vormen een teerachtige laag, die erg brandbaar is. Vooral vaste brandstoffen als hout en kolen zorgen voor deze teerachtige laag. Wanneer je deze laag niet laat schoonmaken door een schoorsteenveger kan dit een schoorsteenbrand tot gevolg hebben.

Hoe vaak de schoorsteen laten vegen?

Het is belangrijk om regelmatig jouw schoorsteen, schoorsteenkap en rookkanale te laten controleren door een schoorsteenveger. Wanneer je veel stookt is het aangeraden om dit twee keer per jaar te laten doen. Bij matig of weinig gebruik kan is een keer per jaar voldoende.

Praktische tips bij het stoken van een haard

Om de risico’s en de gevolgen van een schoorsteenbrand te beperken heeft Schoorsteenvegersnel.be een aantal praktische tips op een rijtje gezet.

  • Stook geen behandeld hout
  • Gebruik geen spaanplaat, papier of multiplex
  • Gebruik alleen goed droog hout
  • Hoe harder de kachel brandt, des te schoner het kanaal
  • Laat altijd as achter in de haard, dit zorgt ervoor dat je de kachel gemakkelijker aan kan krijgen
  • Zorg voor voldoende frisse lucht in de ruimte waar gestookt wordt

Vakkundige schoorsteenveger

Wanneer je de schoorsteen van je woning laat vegen is het belangrijk om een vakkundige en ervaren schoorsteenvegen in te schakelen. Zo weet je zeker dat de schoorsteen goed wordt gereinigd en het risico op een schoorsteenbrand vermindert. Het reinigen van het rookkanaal kost tussen de 55 en 100 euro.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *