Speuren naar de perfecte lamp

Nieuwe meubels of accessoires voor je interieur kopen is leuk, maar soms ook lastig. Gek genoeg zijn het vaak de grotere aankopen waar je regelmatig vrij snel uit komt. Denk aan het aanschaffen van een nieuwe bank, een nieuw dressoir of een nieuwe buffetkast. Maar je interieur is pas echt af met de puntjes op de “i”. Lampen spelen daarin een belangrijke rol. Niet alleen maken ze je stijl helemaal af: hoe jij je verlichting installeert is ook bepalend voor de sfeer ‘s avonds. Vind jij het moeilijk om de juiste lamp te kiezen? Wij geven je enkele tips zodat je kunt speuren naar de perfecte lamp.

1. Waar moet verlichting komen?

In sommige gevallen is het natuurlijk ontzettend eenvoudig om te bepalen waar de verlichting moet komen. Bijvoorbeeld wanneer je de hanglamp boven de eettafel gaat vervangen. In andere gevallen heb je wat meer keuzevrijheid en kun je bepalen waar verlichting moet komen. Dit kan voor meer verschil zorgen dan je wellicht denkt. Een wandlamp boven de bank geeft een heel andere lichtervaring in je zithoek dan een vloerlamp in de hoek. Bedenk daarom van tevoren goed wat de mogelijkheden zijn.

2. Kies de ideale lamp voor deze plek

Heb je eenmaal bepaald waar de verlichting moet komen, dan is het eenvoudiger om te bepalen wat voor soort lamp er moet komen. Ga je voor een staande lamp, een wandlamp, plafondlamp of hanglamp? Houd daarbij rekening met de sfeer die je wilt creëren en de beschikbare ruimte. Heb je een riante zithoek, dan lijkt een plafondlamp misschien niet direct een goede optie. Maar wat nu wanneer je bijvoorbeeld gaat voor een zeer riant exemplaar die de hele zithoek op fraaie wijze verlicht?

3. Harmonie of contrast?

Er zijn diverse manieren om verlichting in je interieur te verwerken. Grof gezegd kun je zorgen voor harmonie, door te kiezen voor een lamp die in je interieur op gaat en helemaal in lijn is met de inrichting, of juist voor een contrast. Wat het mooiste is, is natuurlijk helemaal smaak afhankelijk. Maar waarom zou je in een licht, Scandinavisch interieur bijvoorbeeld niet eens kiezen voor een stoere zwarte of industriële lamp?

4. Hoofdverlichting of sfeerverlichting?

De primaire taak van lampen is natuurlijk om te zorgen voor voldoende licht. Maar voordat je overal in huis primaire verlichting aanbrengt, is het goed om even stil te staan bij waar je eventueel sfeerverlichting wilt plaatsen. Niet elke hoek hoeft perfect verlicht te zijn. Maak een onderscheid tussen plekken die je goed verlicht wilt hebben en plekken waar je wilt zorgen voor sfeervolle verlichting, misschien zelfs in een bijzondere kleur.

5. Go smart

Steeds meer mensen investeren in een smart home. Je verlichting maakt daar zeker onderdeel van uit. Zo kun je kiezen voor verlichting die je kunt bedienen met je smartphone. Maar ook in je tuin kun je zorgen voor slimme verlichting. Kies hier bijvoorbeeld voor een buitenlamp met sensor, zodat deze alleen brandt wanneer nodig.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *