Thuis water besparen: 4 betaalbare opties voor huurders

In Nederland voorzien 10 waterbedrijven ons van schoon en veilig drinkwater. Het water dat in huurwoningen in Utrecht uit de kraan komt, wordt bijvoorbeeld geleverd door Vitens. Toch is onze watervoorraad niet oneindig. In een aantal regio’s moet het uit de grond komen en zijn bedrijven sterk afhankelijk van het verbruik van haar afnemers.

Zuiniger omgaan met water

In huurwoningen komt het vaker voor dat een kraan lekt, en is de douchekop meestal niet bepaald waterbesparend. Ook oude wasmachines kunnen heel wat H2O slurpen. Toch hoeft zuiniger omgaan met water geen bakken met geld te kosten. Sterker nog: je kunt er jaarlijks heel wat geld mee besparen. Bovendien verminder je er de uitstoot van schadelijke gassen als CO2 mee. Hoe je een paar goedkope veranderingen aanbrengt, vertelt Huurstunt je hieronder.

Eén minuut korter douchen

Het lijkt misschien een minuscuul verschil, maar als heel Nederland een minuut korter zou doen over haar douchebeurten, besparen we samen 28 miljard liter per jaar! Er wordt ook nog eens 126 miljoen m3 minder gas verbruikt voor het verwarmen van ons water. Zet dus een timer voor jezelf en stap één minuutje eerder onder de douche vandaan.

Waterbesparende douchekop

Een waterbesparende douchekop is een ideale en betaalbare oplossing om snel water te besparen. Voor een paar tientjes heb je er al één. Op comfort hoef je niet in te leveren, want je merkt weinig van de verhoogde weerstand in de douchekop. Toch zal ie 40 tot 60 procent minder water gebruiken dan een reguliere douchekop. De moeite waard, toch?

Grote wasjes, kleine wasjes

Even een kort wasje draaien; het lijkt zo onschuldig. Maar je kunt dat vuile wasgoed beter opsparen. Laat je wasmachine pas draaien als hij goed vol zit, zodat je zo min mogelijk water verspilt. Dat geldt overigens ook voor de vaatwasser. Op beide machines zit trouwens ook vaak een ECO-stand. Maak daar zo veel mogelijk gebruik van! Dan verbruik je minder water én energie per wasbeurt.

Repareer die lekkende kraan

Blijven er een paar druppeltjes uit je kraan of douchekop lopen? Repareer die dan zo snel mogelijk. Een lekkende kraan verliest al gauw zo’n 15 liter water per dag. Meestal is het een versleten rubbertje dat vervangen moet worden, dus is je probleem zo verholpen. Een kleine moeite maakt een groot verschil.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *