Tips bij organiseren van je keuken

georganiseerde keuken

Is je keuken sneller gevuld met rommel dan met heerlijke geuren?  Dit zijn supertips om je keuken weer voor jou te doen werken. Haal eerst alles uit kasten en rekken en scheid wat je nog gebruikt en wilt houden van wat je kunt weggeven. Verdeel de blijvers dan in groepen: soort per soort.

Groepen indelen:

Om je keuken optimaal te laten werken, bewaar je elke groep keukenartikelen in de buurt van waar je die spullen gebruikt. Daarom hebben we deze keuken onderverdeeld in basisactiviteiten. Zones voor serveren en bewaren, wassen en afval, mise-en-place en koken en bakken. Als je de keuken verdeeld in activiteit zones kunnen meerdere mensen er tegelijk werken.

Zet de dingen die je vaak gebruikt dichter bij het werkblad. Wat je minder nodig hebt verder weg. Zo kan je makkelijk bij de dagelijkse dingen. Het is handig de bestekbakken bijvoorbeeld in de bovenste lade te houden, want zo kan je alles makkelijk en snel pakken. Daarbij is het ook handig om alle kleine spulletjes in bakjes op te bergen, zodat je niet een grote rommel lade krijgt.

Berg aan de ene kant de deksels verticaal op en stapel de dozen aan de andere kant, en zo past er veel meer in een la. Monteer bijvoorbeeld onder de spoelbak planken voor schoonmaakspullen en zet er aparte bakken voor afval neer. Zo kan je alles makkelijk sorteren en is je keuken een stuk overzichtelijker

 

Voorbereidingszone

Om je voorbereidingszone zo overzichtelijk mogelijk te maken kun je bijvoorbeeld snijplanken bovenaan zetten. Messen en ander keukengerei kun je hier vlak onder plaatsen. Zo kom je overal gemakkelijk bij.

Grote en zware spullen leg je een niveau lager, zoals toestellen en stapels schalen bijvoorbeeld.  En met verdelers kan je in lades ook stapelen. Kijk wat je kan stapelen en groepeer de deksels, zo kan er meer in. Met bijvoorbeeld ladematten voorkom je dat alles door elkaar geslingerd wordt.

Producten voor extra ruimte

Rekjes en stangen bieden massa’s extra opbergruimte, zelfs in piepkleine keukens.

Vergeet gewoon niet stil te staan bij de belangrijkste activiteit zones en je spullen te bewaren in de buurt van waar je ze gebruikt.

Veel plezier met inrichten! Wil je nog meer tips voor het inrichten van je woning klik dan hier.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *