Tips om bobbels in je laminaat te voorkomen

laminaat bobbel

Onder invloed van temperatuur en vochtigheid kan een laminaatvloer uitzetten en krimpen. Op de verpakking van laminaat staat daarom altijd aangegeven dat er rondom de laminaatvloer een kleine ruimte vrij gelaten moet worden. Er moet dus altijd enige ruimte zitten tussen de laminaatvloer en de muren en kozijnen, zodat de vloer de ruimte heeft om uit te zetten. Vaak wordt de laminaatvloer echter te dicht tegen de muur gelegd, zodat de vloer geen ruimte heeft om uit te zetten. Wanneer de vloer dan toch uitzet, kunnen er bobbels ontstaan en kan je pas gelegde vloer zelfs kapot gaan.

De oorzaak van uitzetten en krimpen

Hoewel laminaat binnenshuis wordt gebruikt en de temperatuurverschillen zodoende niet heel erg groot zijn, is de temperatuur in huis in de zomer vaak toch hoger dan in de winter. Het uitzetten van de laminaatvloer wordt veroorzaakt door deze temperatuurverschillen. Wanneer het warmer wordt zet laminaat uit en wanneer de temperatuur daalt krimpt de laminaatvloer weer. Dit verschijnsel wordt ook wel ‘het werken’ van een vloer genoemd. Vloerdelen van massief hout werken nog meer dan laminaat. Het wordt aangeraden om bij een laminaatvloer 12 tot 16 mm ruimte rondom de vloer vrij te houden. Dit is helemaal belangrijk wanneer je laminaat legt als het buiten koud is. Hoeveel ruimte je precies vrij moet houden is afhankelijk van de lengte en breedte van de ruimte waarin je de vloer gaat leggen.

Een laminaatvloer zet in alle richtingen uit

Veel mensen houden er alleen rekening mee dat een laminaatvloer in de lengte uitzet. In de breedte zet een laminaatvloer echter net zo veel uit. Stel dat een plank 0,3 mm in de breedte uitzet en er liggen 45 planken naast elkaar. Dan zet het geheel al 13,5 mm uit! Zeker omdat laminaat tegenwoordig vaak in meerdere ruimtes door wordt gelegd is het dus ontzettend belangrijk om de laminaatvloer aan alle kanten de ruimte te geven om uit te zetten. Wanneer de laminaatvloer te dicht tegen de muur wordt geplaatst of wanneer er bijvoorbeeld bij deurkozijnen te weinig ruimte wordt vrijgelaten, kan de vloer omhoog komen en kunnen er bobbels in het laminaat ontstaan.

Laat een vloer altijd minimaal 2 dagen acclimatiseren

Je kunt een vloer het beste minimaal 2 dagen op temperatuur laten komen in de ruimte waar je hem uiteindelijk neer wilt leggen. De temperatuur bij de bouwmarkt is vaak vrij laag en ook tijdens het vervoer zal de temperatuur waarschijnlijk lager zijn dan in de kamer waar de vloer komt te liggen. Door de vloer in de uiteindelijke ruimte te laten acclimatiseren zal hij na het leggen minder gaan werken. Het is dan uiteraard wel belangrijk om de ruimte vast op temperatuur te brengen. Ook als je alleen nog maar aan het klussen bent in de woning en er nog niet daadwerkelijk woont.

In het geval van vloerverwarming moet je er rekening moet houden dat de vloerverwarming 2 tot 3 dagen voor het leggen van de vloer moet worden uitgezet en dat de vloer tijdens het leggen van de vloer absoluut niet warm mag zijn. In de winter kan het dus nodig zijn om de ruimte tijdelijk op een andere manier te verwarmen. De vloerverwarming kan na het leggen langzaam weer op temperatuur worden gebracht.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *