Tips om het binnenklimaat thuis te verbeteren

Uit verschillende onderzoeken is gebleken dat de luchtkwaliteit in huizen soms tot wel vier keer zo slecht is als de kwaliteit buitenshuis. En dat terwijl veel mensen zich zorgen maken om de luchtkwaliteit buitenshuis. Een beter begin start bij jezelf. Daarom is het belangrijk om eerst aan de slag te gaan met het maken van enkele aanpassingen om het binnenklimaat thuis te verbeteren. Op die manier zorg je er in elk geval voor dat jij veilig in je eigen vertrouwde omgeving kunt wonen en je kinderen in een veilige leefomgeving opgroeien.

Maar hoe optimaliseer je jouw binnenklimaat? Waar moet je dan aan denken? Hier volgen enkele tips.

Luchtkwaliteit meten


Om te weten hoe het binnenklimaat thuis precies aangepakt moet worden, moet je natuurlijk ook weten wat er aan scheelt. Daarom is de luchtkwaliteit meten van essentieel belang. Op die manier weet je precies welke mogelijke schadelijke stoffen er in de lucht aanwezig zijn. Na het meten van de luchtkwaliteit, zal een rapport worden geleverd waarin staat beschreven hoe het gesteld is en wat er mogelijk kan worden gedaan om dit aan te passen.

Let er bij het meten van de luchtkwaliteit ook op dat het vochtgehalte optimaal is. Bij een te hoog vochtgehalte is de kans groter dat er schimmels zullen ontstaan. En wanneer er teveel schimmel in huis aanwezig is, kan dit enorme invloed hebben op de gezondheid. Denk aan een slechte weerstand, concentratieproblemen, luchtwegenproblemen, enzovoorts.

Is er onverhoopt toch schimmel ontstaan? Zorg er dan voor dat dit zo snel mogelijk wordt verwijderd. Dit doe je bijvoorbeeld eenvoudig met azijn. Is er enorm hardnekkige schimmel opgetreden en heb je geen idee meer hoe je dit het beste kunt verwijderen? Schakel hier dan een speciaal team voor in.

Zorg voor voldoende ventilatie


Ventileren, ventileren en nog eens ventileren. Dat ventilatie belangrijk is, weten we inmiddels allemaal. Zeker nu in tijden van corona. Steeds weer wordt ons aanbevolen om extra te ventileren. Dit geldt natuurlijk niet alleen in coronatijd. Eigenlijk is dit altijd al erg belangrijk geweest. Zonder voldoende ventilatie zouden we dagelijks in zeer ongezonde (en weinig zuurstofrijke) lucht leven. Daarom is het zo ontzettend belangrijk om extra veel te ventileren. En dat betekent niet alleen iedere dag even de raam tegen elkaar openzetten, maar echt effectief ventileren.

Maak bijvoorbeeld gebruik van ventilatieroosters of investeer in mechanische ventilatie. Dit is even een investering, maar het levert uiteindelijk wel heel veel op. Met de juiste ventilatie geniet je iedere dag weer van gezonde lucht.

De lucht op natuurlijke wijze zuiveren


Dan zijn er ook nog van die dingen die je kunt doen om de lucht op natuurlijke wijze te zuiveren. Wist je dat er bijvoorbeeld planten zijn die van nature de lucht kunnen zuiveren of extra veel zuurstof kunnen bieden? Daarnaast helpt het ook om de verwarming effectiever te laten draaien. Hierbij is het noodzakelijk dat een niet al te hoge temperatuur wordt gebruikt en dat deze gelijkmatiger wordt verdeeld. Zo voorkom je schadelijke (verbrande stofdeeltjes) in huis.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *