Tips voor de juiste badkamerverlichting

Voor een mooie en sfeervolle badkamer is de juiste verlichting van essentieel belang. Voor een badkamer is het maken van een lichtplan en het kopen van de juiste armaturen erg belangrijk. Online sfeervolle LED badkamerverlichting bestellen is dus alleen verstandig als je een goed lichtplan hebt. Plaats de lichtpunten strategisch voor de perfecte badkamerverlichting.

Maak een badkamer lichtplan

Voor een badkamer kan je gebruik maken van verschillende verlichtingstypes. Heb je het juiste type verlichting gekozen? Dan is het tijd voor het maken van een lichtplan. Begin met het schetsen van de badkamer en de verlichting. Bepaal door het maken van een schets de plekken waar de verlichting moet komen en hoe je voor sfeer zorgt. De meeste winkels adviseren je graag bij het maken van een lichtplan. Wil je een lichtplan dat in de puntjes is uitgewerkt? Dan kan je terecht bij een verlichtingsadviseur.

Kies de juiste armaturen

Ga je armaturen kopen, dan zijn er een aantal belangrijk punten waarmee je rekening dient te houden. In de badkamer kan je het beste armaturen die corrosiebestendig zijn plaatsen. Een transformator mag nooit binnen 60 centimeter van een bad of douche geplaatst worden. Terwijl 12V-verlichting wel binnen deze zone geïnstalleerd kan worden.

 

De A.R.E.I. (Algemeen Reglement Voor Elektrische Installaties) geeft richtlijnen op het gebied van badkamerverlichting. Zij delen de badkamer op in vier zones naargelang de afstand van het bad of de douche en watercontact. Hieronder de verschillende zones.

 

Zone 0: Onderdompeling

In deze zone, bijvoorbeeld in het bad, moet badkamerverlichting gevoed worden met een spanning van maximaal 12 volt en een IP-classificatie van IPX7.

 

Zone 1: Frequent contact met water

In een zone met frequent contact met stralend water, bijvoorbeeld in de douchewand, met een stroomtoevoer van 12 volt of hoger moet je armaturen kopen met een minimumwaarde van IPX4.  

 

Zone 2: Contact met spattend water

Krijg de verlichting te maken met spattend water? Daarbij geldt ook een IP-minimum van X4. Bijvoorbeeld bij verlichting naast de douche is dit het geval.

Zone 3: Geen contact met water

Bij algemene verlichting dat geen contact heeft met water gebruik je verlichtingsarmatuur vanaf IPX1.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *