Tips voor planten van de rode beukenhaag

Wil je dolgraag een rode beukenhaag hebben in je tuin? De ben je niet de enige. Beukplanten zijn namelijk zeer populair in Nederland, omdat ze in verschillende hoogtes verkrijgbaar zijn en bovendien relatief weinig onderhoud nodig hebben. 

De rode beukenhaag

De rode beukenhaag is een van de drie typen beukenhagen die we onderscheiden samen met de haagbeuk en groene beuk. De rode beukenhaag is overigens wel de meest unieke vorm van de Beukplanten. Dit komt doordat de groene beukenhaag elk jaar gewoon zaad afgeeft. Hierdoor kan deze plant dus elk jaar opnieuw worden gekweekt, terwijl dit bij de rode beukenhaag niet het geval is. Hierdoor is de rode beukenhaag unieker dan de groene beukenhaag en haagbeuk. Bovendien zijn zowel de rode als de groene beukenhaag bladhoudend, terwijl de haagbeuk in de winter zijn bladeren verliest. 

Aanschaffen van de rode beukenhaag

Bij het aanschaffen van de rode beukenhaag kun je ervoor kiezen om deze te kopen bij een kwekerij of bij een tuincentrum. Vaak is het gemakkelijker om te kiezen voor een kwekerij omdat deze dan direct over de groeiwijze kunnen vertellen. Deze kan namelijk behoorlijk verschillen per kwekerij. Als de kwekerij voor kwantiteit is gegaan zal het waarschijnlijk lastiger zijn om een volle haag te krijgen dan bij een kwekerij die de rode beukenhaag de ruimte heeft gegeven om normaal te groeien. Als je dus niet bij een kwekerij de haag haalt dan is het belangrijk om na te gaan hoeveel planten je per strekkende meter nodig zult hebben. 

Levering als kluit of kant en klare heg

Bij de levering van de beukplanten kun je ervoor kiezen om een volgroeide heg te laten plaatsen of als kluit. De beukplanten met kluit kunnen het beste tussen oktober en april worden geplaatst. Het netje wat om de kluit zit kan gewoon mee de grond is omdat dit afbreekbaar materiaal is. Hierdoor kan de rode beukenhaag na het planten nog voldoende vocht vasthouden. Zorg ervoor dat bij het planten van de rode beukenhaag de grond wel voldoende gemengd is, zodat de plant over voldoende voedingsstoffen bezit. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *