Tips voordat je een laadpaal aanschaft.

laadpaal

Een laadpaal aanschaffen voor thuis kan erg handig zijn, maar waar moet je precies op letten?

Er zijn namelijk diverse soorten oplaadpalen verkrijgbaar, maar niet elk type elektrische auto kan je aansluiten op elke paal. Elke leverancier hanteert namelijk verschillende stekkers, software/communicatie en wattages. Hieronder zijn een paar punten opgesomd waar rekening mee zal moeten worden gehouden:

Een wandmodel of een laadpaal?

Een laadpaal of wandmodel zal moeten worden aangesloten op aparte groep in de meterkast, deze zal door een installateur moeten worden aangesloten. Hierdoor kan het maximale vermogen van je huisaansluiting benutten waardoor je auto zo snel mogelijk wordt opgeladen. Heb je de mogelijkheid om het laadpunt op je oprit of in de schuur te monteren, dan is een wandmontage een goede oplossing.

Als de auto wat verderaf je huis staat, bijvoorbeeld op een parkeerplaats dan is meestal een laadpaal de enige optie. Hou hier dan wel rekening mee dat de ondergrond dan moet worden opgebroken om de kabel te leggen.

Wie plaatst de laadpaal voor mij?

Er zijn diverse aanbieders voor het plaatsen van laadpalen, zelfs bedrijf die geen oorsprong hebben bij installatietechniek kom je in deze markt tegen. Neem dus geen risico en zorg dat je de laadpaal laat instaleren door een erkende installateur. De aansluiting in de meterkast en de bekabeling naar de laadpaal zal dan deskundig en met garantie worden aangelegd.

Om inzichtelijk te maken voor de installateur wat de vereisten van de laadpaal zijn heeft die bepaalde informatie nodig. Hieraan kan hij een passende offerte maken, zelf kan je al divers voorwerk doen door een schets te maken en diverse foto’s van de locatie van de plaatsing te maken. En alvast diverse bouwtekeningen mee te sturen van de locatie waar de laadpaal of wandpaal geplaatst moeten worden. De volgende vragen zal je waarschijnlijk van een installateur krijgen:

  • Welk type auto heb je?
  • Wil je één of meerdere auto’s tegelijk opladen?
  • Hoe snel moet je auto worden opgeladen?
  • Wil je de kosten doorbelasten bij je werkgever?
  • Maak je gebruik van zonnepanelen?
  • Wat is de afstand tussen de meterkast en parkeerplek?
  • Moet er een aparte groep komen in de meterkast?
  • Moeten er in muren worden geboord?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *