Tuinonderhoud in de zomermaanden

De zomerperiode is weer aangebroken en dus is het tijd dat we weer volop van onze tuinen kunnen gaan genieten. Echter, om ervoor te zorgen dat je tuin er zo mooi mogelijk bij staat, is het belangrijk om een aantal onderhoudswerkzaamheden uit te voeren. Maar welk tuinonderhoud kun je in de zomer uitvoeren? Lees verder en je weet het, ook als je ervoor kiest om het tuinonderhoud aan een hovenier uit te besteden. Zo weet je namelijk precies welk werk je kunt uitbesteden.

Snoeien

Het begin van de zomerperiode is het moment om de beplanting te snoeien, denk bijvoorbeeld aan de heg en bepaalde type struiken. Controleer echter altijd van tevoren of de beplanting die in jouw tuin staat ook het beste aan het begin van de zomerperiode gesnoeid kan worden. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, blijft de beplanting door het snoeien vaak langer mooi en groeit het groen ook beter.

Voor wat betreft het snoeien van bomen, geldt ook dat het snoeimoment per boomsoort kan verschillen. Daarom is belangrijk om een hovenier of een boomverzorger om snoeiadvies te vragen. Nog beter: laat het snoeiwerk door hen uitvoeren. Vakmensen weten immers hoe ze iedere specifieke boomsoort het beste kunnen snoeien.

Vaste planten opbinden en onkruid verwijderen

Als je planten hebt die in de zomerperiode hard groeien, dan is het aan te raden om ze te binden, zodat ze straks niet alle kanten opgroeien. Daarnaast is het belangrijk om onkruid te verwijderen, zodat de beplanting daar geen hinder aan ondervindt.

Luizen bestrijden

Wanneer de temperaturen beginnen te stijgen, neemt de kans op luizen toe. Luizen zijn hinderlijk voor de beplanting en dien je daarom te bestrijden. Gebruik daarbij zo natuurvriendelijk mogelijke methodes (bekijk hier een aantal voorbeelden), zodat andere dieren, zoals bijen, geen last aan de luizenbestrijding ondervinden.

Grasmaaien

Gras kan tijdens de zomermaanden hard groeien, daarom is het belangrijk om het regelmatig te maaien. Doe je dat niet, dan kunnen de nieuwe grassprieten onvoldoende licht krijgen waardoor ze niet goed kunnen groeien. Het gevolg daarvan is dat het gras minder stevig wordt en ook minder dicht, waardoor er sneller kale plekken kunnen ontstaan. Bovendien geeft een grasveld met een hoge dichtheid minder kans aan mos en ander onkruid om te kunnen groeien. 

De juiste lengte van het gras om aan te houden, ligt rond de 3,5 cm. Snoei het in ieder geval niet te kort, omdat het gras daardoor sneller uitdroogt. Haal het maaiafval ook altijd direct weg, zodat het gemaaide gras voldoende lucht en licht krijgt.

Water geven

Door de droogte in de zomerperiode, is het belangrijk om de planten voldoende water te geven. Met name de potplanten dienen goed in de gaten te worden gehouden, omdat deze snel uitdrogen. Tip: zet de potplanten altijd bij elkaar, zodat het watergeven eenvoudig is.

Het tuinonderhoud uitbesteden aan een hovenier

Hoewel de meeste mensen met een tuin geen hekel hebben aan tuinieren, is het natuurlijk niet fijn om tijdens de mooie zomerdagen waarop je vrij bent in de tuin te moeten zwoegen. Dat hoeft ook niet. Hoveniersbedrijven kunnen het tuinonderhoud namelijk voor je uit handen nemen. Doordat je zelf kunt bepalen welk werk er wordt uitgevoerd, kun je het zo duur maken als dat je zelf wilt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *