Vijf dingen waar je aan moet denken bij thuiswerken

In het digitale tijdperk is ‘thuiswerken’ niet meer weg te denken uit de Nederlandse economie. De pandemie van 2020 en 2021 hebben dat proces versneld: thuiswerken is populair bij veel mensen. Ook bij werkgevers is het thuislaten van de werknemers een interessante en lucratieve bezigheid: het scheelt reiskosten en reistijd en bovendien kan er een deel van de kantoorruimte worden verhuurd. In veel sectoren maakt het immers niet uit waar de werknemer zich bevindt. Als jij een echte thuiswerker bent, is het goed om aan deze vijf dingen te denken:

Nummer 1: Werk gedisciplineerd volgens plan

Het is belangrijk om voor jezelf een plan te hebben met wat je op een werkdag wilt bereiken. Begin met hoe laat je opstaat en wanneer je precies wilt beginnen met werken en houd je eraan. Het is heel verleidelijk om nog een uurtje langer in bed te liggen, maar bedenk: hoe later je begint, hoe langer je aan het einde van de dag bezig bent. Hoe minder gedisciplineerd, hoe meer stress je krijgt.

Nummer 2: Creëer je eigen werkplek voor rust

Om je niet te irriteren aan je huisgenoten – lawaaierige kinderen en stofzuigende partners – is het belangrijk om je eigen werkplek te hebben. Zonder jezelf af in een kamer met een goede werktafel en goed design bureaustoel. Misschien vind je het lekker om een rustig werk muziekje op de achtergrond te hebben. Probeer echter zo min mogelijk prikkels van buitenaf te krijgen. Hoe minder prikkels, hoe meer concentratie, hoe effectiever en hoe sneller je klaar bent met je werk.

Nummer 3: Zorg voor een goede geestelijke conditie

Om niet altijd maar in de werksfeer bezig te zijn thuis, is het goed om contact te hebben met anderen. Spreek bijvoorbeeld met collega’s af om samen te werken in een cafeetje. Maar ook in de privésfeer is het goed om onder de mensen te blijven: ga bij een familielid op bezoek, spreek regelmatig af met vrienden en ga eens aan bij een kennis die je al lang niet meer hebt bezocht.

Nummer 4: Stop op tijd en pak je rust

Werken is niet het belangrijkste in het leven en het is belangrijk om zo af en toe pauze te houden als je daaraan toe bent. Sommige mensen plannen zelfs hun pauzes in en ook dat is aan te raden: op die manier kun je precies ervoor zorgen dat je jouw werk binnen de juiste tijd af hebt. Na vijf uur ’s middags bijvoorbeeld is het goed om je werk aan de kant te leggen en tijd vrij te maken voor je gezin. Dat scheelt enorm veel stress.

Nummer 5: Denk aan je fysieke fitheid

Veel thuiswerkenden zitten vaak uren achtereen en maar weinigen doen echt aan sporten. Hardlopen en naar de sportschool zijn goede manieren om fysiek fit te blijven. Maar, omdat je veel zit, is het ook goed om bijvoorbeeld op www.bureaustoel.nl een ergonomische werkstoel aan te schaffen. Op die manier zorg je dat jouw rug langer meegaat. Vaak is een fysieke fitheid ook belangrijk voor een goede mentale fitheid: dus blijf fit.   

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *