Vloerverwarming: de voor- en nadelen uitgelicht!

Dit artikel gaat over de vloerverwarming. We hebben het hier met name over de voor- en nadelen ervan. Voor de volledigheid eerst: wat wordt met een vloerverwarming bedoeld?

Wat is vloerverwarming?

Zoals het woord vloerverwarming al aangeeft, praten we hier over de verwarming van een vloer, die vervolgens stralingswarmte afgeeft. De vloer kan elektrisch worden opgewarmd of door warm water. Het hangt van de woning af of een vloerverwarming voldoende is voor de verwarming van een woning. Er is een limiet aan hoe warm een vloerverwarming kan worden. Niet elke vloer is even geschikt voor vloerverwarming. Bij de keuze van het type vloer dien je daarmee dus rekening te houden. We zullen ons in het vervolg richten op vloerverwarming middels warm water. 

Installatie van vloerverwarming

Als er nog geen vloer is in de ruimte waar de vloerverwarming moet komen, dan hangt het ervan af of er nog een afdeklaag op de ondervloer moet komen of niet betreffende hoe men te werk gaat. Als er nog geen afdeklaag is, dan kan het buizensysteem worden gelegd, waarover later de afdeklaag komt. Als er al een afdeklaag is, dan kan men sleuven frezen voor de leidingen. Het beton moet daarvoor niet te hard zijn.

Een andere mogelijkheid is om de leidingen op de afdeklaag aan te brengen. Daar zijn speciale mallen voor. De totale vloer wordt dan wel hoger en dat kan een probleem vormen. Als er reeds een vloer in de woning ligt, dan zal die eerst moeten worden verwijderd. De leidingen van de vloerverwarming moeten vervolgens worden gefreesd of op de deklaag gelegd. 

Voor- en nadelen van vloerverwarming

Voordelen


Voordelen van vloerverwarming zijn onder meer:

  • Vloerverwarming zorgt voor een warme vloer en dus is het niet nodig om in de winter in huis schoeisel aan te houden, omdat de vloer koud is.
  • De warmte wordt goed verspreid over de vloer middels een vloerverwarming set. Er zijn geen koude hoeken.
  • Je kunt de leidingen in de vloer in de zomer gebruiken voor verkoeling.
  • Als een vloerverwarming voldoende warmte afgeeft, dan zijn er geen (lelijke) radiatoren nodig en dat bespaart vloeroppervlakte. Bij onvoldoende warmte kan als aanvulling bijvoorbeeld infraroodverwarming worden gebruikt.


Nadelen


Nadelen van vloerverwarming zijn onder andere:

  • Vloerverwarming warmt langzaam op en ook het afkoelen kost de nodig tijd.
  • De capaciteit kan onvoldoende zijn en dan is aanvullende verwarming nodig.
  • Niet elke soort vloer is geschikt.
  • In een bestaande woning is de installatie een omvangrijke klus.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *