Als het om de badkamer gaat, is één van de meest gestelde vragen van huiseigenaren of ze een bad of een inloopdouche moeten installeren. Beide hebben duidelijke voordelen, dus hoe maak je de juiste keuze? Is het logischer om een ruimtebesparende douche toe te voegen of moet je voor het gezinsvriendelijke bad gaan?
Om jou te helpen een goede beslissing te nemen over het inloopbad vs de inloopdouche raadsel, wordt hier een aantal voor- en nadelen van elk besproken. Lees snel verder!
De voor- en nadelen van een inloopbad
In tegenstelling tot een standaard badkuip heeft een inloopbad een lagere drempel, hogere wanden, een ingebouwde stoel en een deur die opengaat om de gebruiker naar binnen te laten. Hieronder lees je alle voor- en nadelen:
Voordeel: Het is veiliger en toegankelijker voor ouderen of gehandicapten, waardoor het een ideale keuze is voor ouder worden.
Voordeel: Het biedt een grotere waterdiepte voor een comfortabelere, meeslepende bad ervaring.
Voordeel: Ondanks de diepte is de hoeveelheid water die wordt gebruikt vergelijkbaar met traditionele kuipen.
Voordeel: Extra’s zoals leuningen, kleppen tegen verbranding en antislipvloeren zijn inbegrepen.
Nadeel: Je kunt het bad niet voor vullen, maar moet je eerder instappen, gaan zitten en beginnen met het toevoegen van water. Evenzo moet je de kuip legen voordat je eruit gaat.
Nadeel: Installatie kan prijzig zijn.
De voor- en nadelen van een inloopdouche
Inloopdouches zijn tegenwoordig erg trendy en zijn op zichzelf staande badkamerelementen. Omdat ze geen badkuip hebben, kunnen ze smal zijn en meer ruimtebesparende functies bieden dan de traditionele douche-bad combinatie. Als de ruimte geen probleem is, kunnen inloopdouches ruim genoeg zijn voor twee en zijn ze voorzien van voorzieningen zoals stoomgeneratoren en massagedouchekoppen. Overweeg hun voor- en nadelen:
Voordeel: kan minder ruimte in beslag nemen en vierkante meters vrijmaken.
Voordeel: Vaak gemakkelijker schoon te maken, met minder gebieden waar water, vuil en roet zich kunnen verzamelen.
Voordeel: Trendy, vaak een verkoopargument.
Nadeel: Niet praktisch voor kinderen.
Nadeel: Potentieel slipgevaar.
Nadeel: Meestal duurder om te installeren.
Vragen om over na te denken
Voor sommige badkamers is de keuze tussen een bad of een douche eenvoudig. Zodra je de voor- en nadelen van elke optie overweegt, wordt het duidelijk welke je dagelijks wilt gebruiken. Voor anderen kan het echter nuttig zijn om de volgende vragen te overdenken:
Wat heb je nu? In het geval van een verbouwing is vasthouden aan de lay-out die jij hebt meestal de gemakkelijkste en minst dure optie. Door bijvoorbeeld een douche te nemen, wanneer je dat al heeft, bespaart het extra bouwwerk dat nodig is om een inloopbad te maken.
Hoeveel ruimte heb je? In een secundaire badkamer waar ruimte schaars is, is een inloopdouche een geweldige manier om meer vloeroppervlak te creëren.
Wie gebruikt de badkamer? Of je het nu hebt over de hoofdbadkamer of een gastenbad op de gang, bedenk eens wie de badkamer voornamelijk gebruikt. Zijn het jonge kinderen of oudere familieleden? Zouden ze comfortabeler zijn met een douche of een inloopbad?
Conclusie
Uiteindelijk, als het gaat om de kwestie van inloopbad versus inloopdouche, is de beste keuze voor jou afhankelijk van verschillende factoren. Overweeg de grootte van de badkamer, wie deze gebruikt, wat je nodig hebt en leuk vindt, en maak vervolgens jouw keuze!
Om voordelig geprijsde, hoogwaardige badkuipen en douches te vinden, ga naar www.badkamerplanet.nl! Bezoek onze site voor de nodige inspiratie voor je badkamerverbouwing.