Voor het eerst op jezelf wonen, maar hoe kook je je eigen eten?

Ga je binnenkort voor het eerst op jezelf wonen? Dan breekt er een hele spannende en leuke tijd voor jou aan. Een tijd waarin je niet alleen kunt genieten van de voordelen van een eigen woning, maar jezelf ook nog eens flink zal tegenkomen. Hoewel je vroeger misschien fantaseerde over het moment dat jij ‘alles voor het zeggen’ had, lijkt dat in de praktijk toch minder rooskleurig te zijn. Je bent niet alleen de baas in eigen huis, maar ook nog eens verantwoordelijk voor de rekeningen, het huishouden en het koken van je eigen portie. Oeps! Hoe deden jouw ouders dat toch altijd?

Vind je op jezelf wonen nog niet eens zo’n grote uitdaging, maar koken des te meer? Dan geven we je in dit artikel een aantal praktische tips!

Een makkelijke maaltijd is toegestaan

Schaam je je een beetje als je al snel een makkelijke maaltijd voor 1 persoon laat thuisbezorgen? Probeer dit gevoel dan maar snel van je af te zetten. Alle eerste keren zijn lastig. Ook de eerste keer op jezelf wonen. Daarom mag je soms best voor de meest gemakkelijke uitweg kiezen. Bovendien leer je ook veel door maaltijden thuis te laten bezorgen. Nu kan je immers zelf kiezen voor welke keuken je kiest en kan je misschien ook wat variatie in je eetpatroon brengen.

Probeer tijdens het eten van nieuwe gerechten alle smaken te herkennen, zodat je de maaltijd wellicht een keer zelf na kunt maken. Hierdoor werk je aan je kookskills, zonder dat je het zelf echt in de gaten hebt. Bovendien geniet je ook nog eens gewoon van een heerlijke maaltijd. Win-win dus.

Durf fouten te maken

Wees vooral niet bang om fouten te maken tijdens het koken. Dacht je nou echt dat je ouders nooit wat hebben laten aanbranden? Zelfs de meest ervaren kok maakt wel eens een foutje in de keuken of bedenkt een recept wat eigenlijk helemaal niet zo lekker is. Durf daarom te experimenteren en verras jezelf met de meest creatieve uitspattingen. Smaakt het niet? Dan kan je altijd nog de vraag: ‘wat eten we vanavond bij Butlon?’ beantwoorden. Dat is helemaal geen schande.

Vraag om hulp

De eerste stap naar volwassen worden is toegeven dat je soms gewoon hulp nodig hebt. Daar ligt juist je kracht als je voor het eerst op jezelf gaat wonen. Klop daarom gerust bij familie, vrienden of je ouders aan voor wat extra tips. Vraag bijvoorbeeld of je een keer een aantal recepten van je moeder mag lenen. Probeer deze alleen na te maken thuis of maak ze in je ouderlijke woning, zodat je af en toe om hulp kunt vragen. Al doende leert men.

Bedenk tevens dat het geen ramp is om een keer voor online eten bestellen te kiezen of ’s avonds snel een kant-en-klare maaltijd in de magnetron te schuiven. Hoe vaker je probeert en hoe meer fouten je maakt, hoe sneller je het koken onder de knie zult krijgen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *