Waar moet je op letten bij het kopen van een bouwkavel?

Wanneer je een eigen huis gaat bouwen zult u eerst een bouwkavel moeten kopen. Maar waar moet u precies op letten, u wilt tenslotte wel goed voorbereid zijn. Het zou namelijk zonde zijn wanneer u fouten maakt waar je jaren lang spijt van blijft hebben. In deze blog worden een aantal aandachtspunten uitgelicht. Zo weet u waar u op moet letten bij het kopen van een bouwkavel. 

Afmeting, bestemmingsplan en de voorschriften

Voordat u uw huis gaat of laat ontwerpen is het ontzettend belangrijk om de exacte afmetingen van de kavel te hebben. Dus niet alleen het aantal vierkante meters, maar ook de vorm van de kavel. Zo heeft u veel meer mogelijkheden met een vierkante kavel dan een smalle, lange kavel. Een ander aandachtspunt is de bestemming. Betreft de kavel een woonbestemming, dan mag daar een woning op gebouwd worden. Is het geen woonbestemming maar heeft het een agrarische bestemming, dan kan er in eerste instantie geen woning op gebouwd worden. Dal zal eerst het bestemmingsplan gewijzigd moeten worden. In sommige gevallen kan dit een lang én tijdrovend proces zijn. En als laatste de voorschriften. Tegenwoordig heeft haast elke kavel bebouwingsvoorschriften. De voorschriften zijn ervoor om te zorgen dat de woning binnen het straatbeeld past. Wanneer u afwijkende ideeën voor uw nieuwe woning heeft, dan is het zeker belangrijk om goed naar deze voorschriften te kijken. 

Naast bovenstaande punten zijn er nog een aantal punten waar u op kunt letten bij de aanschaf van een bouwkavel. Heeft de kavel een schoongrondverklaring, is een fundering voldoende of is heiwerk nodig en als laatste de grondwaterstand. Een hoge grondwaterstand kan namelijk leiden tot natte muren wanneer het veel heeft geregend in relatief korte tijd. 

Voordat u dus besluit een kavel te kopen om daarop een huis te bouwen, laat u altijd goed inlichten door een makelaar. Kies desnoods voor een deskundige wanneer u de nodige vragen heeft. 

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *