Waarom een wintergroene haag de beste haag is

Wil je een haag kopen die ook tijdens de winter mooi groen blijft? Het is belangrijk om daarin een onderscheid te maken tussen verschillende soorten planten en struiken. Er zijn namelijk vele soorten die prima mee kunnen in de winter en ook tijdens de koude wintermaanden fris en groen blijven. Bovendien is er tegenwoordig een grote keuze tussen verschillende soorten. Zo kun je bij het aanleggen van een nieuwe wintergroene haag rekening houden met de groeisnelheid, wintervastheid of breedte van de planten. Lees er hier meer over.

Voordelen van een wintergroene haag

We krijgen vaak de vraag: wat is het verschil tussen wintergroene en winterharde hagen? Een winterharde haag is goed bestand tegen vorst, maar verliest het blad wel. Een wintergroene haag behoudt het blad tijdens een vorstperiode. Goed om te weten: een sterke winterharde plant komt mogelijk beter uit een strenge winter dan een matige wintergroene plant. Het is dus lastig om te zeggen welke eigenschap het beste is, maar in dit blog focussen we verder alleen op de wintergroene hagen.

Een wintergroene haag koop en plant je aan voor een lange periode. Niet alleen om de tuin groen te houden in alle seizoenen, maar ook om je voor- of achtertuin te voorzien van de nodige privacy. Ook bescherm je met een wintergroene haag de tuin af tegen nieuwsgierige blikken of te beschermen tegen indringers. Omdat de haag zijn blad niet verliest is het bovendien een onderhoudsvriendelijke optie. Zo hoef je in de herfst en winter in ieder geval geen blad te ruimen.

Welke haag past bij jou?

Wintergroene hagen zijn populair en zijn te koop bij ieder tuincentrum of via iedere hovenier. Maar hoe weet je nou welke wintergroene haag het best om en in jouw tuin past? Laat je daarover goed informeren in een plantspeciaalzaak, door je hovenier of andere kenner. Zij hebben meestal een goed beeld hoe de wintergroene haag het best toe te passen is in combinatie met je tuin. Met name laurier (waaronder de Portugese en de Herbergii) is een veel geziene wintergroener haag, evenals de taxus of de buxus.

Je wintergroene haag onderhouden

Ondanks dat een wintergroene haag geen blad verliest, betekent dat niet dat ze geen onderhoud vragen. Zoals bij iedere haagsoort die, bijvoorbeeld de voortuin omringd, is het belangrijk dat er op tijd gesnoeid wordt. Anders ontstaan er lelijke uitloper. Het is daarom aan te raden om een wintergroene haag minimaal één of twee keer per jaar grondig bij te snoeien. Hierdoor behoudt de haag zijn model. Pas wel op dat je de haag niet te ver terugsnoeit, want sommige soorten groeien hierna niet meer terug. Ook wat betreft bemesting is een wintergroene haag onderhoudsvriendelijk. Alle soorten hebben een algemeen bemestingsadvies, wat betekent dat je de haag alleen in het voorjaar hoeft bij te mesten.

Jouw haag planten

Een wintergroene haag met kluit kun je na aankoop het best tussen oktober en april planten. Alleen bij vorst is het af te raden de planten in de grond te zetten, de wortels kunnen immers beschadigen. Wintergroene hagen in de pot kun je het hele door planten. Voorzie de nieuwe haag in de eerste paar maanden van voldoende water. Niet alleen voor de voeding, maar ook ‘zet’ de plant zich zo beter in de grond.

Geef een reactie

Je e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *