Waarom kiezen voor een houten vloer?

Hout is een van de meest functionele materialen dankzij de veelzijdigheid. Daarnaast heeft het een prachtige, warme uitstraling, het is duurzaam en het is gemakkelijk schoon te maken. Om deze redenen is hout nog steeds het meest aantrekkelijke materiaal voor een charmante vloer in huis. Het is ook een van de milieuvriendelijke vloeren die gemakkelijk kan worden gerecycled, onderhouden en opgeknapt tot de oorspronkelijke staat.

De overwegingen

Als je weet welk soort hout je wilt gebruiken, maakt dat je keuze al een stuk makkelijker. Er zijn grofweg twee soorten: massief hout en gelamineerd. Elk heeft zijn verschillende prijsklasse en ook variëren ze in hun duurzaamheid en unieke kenmerken. Ze hebben daarmee ook zo hun eigen voor- en nadelen. Voordat je overweegt om een houten vloer aan te schaffen is het belangrijk om alle voors en tegens goed tegen elkaar af te wegen. Vergeet ook niet de toepassing van het hout hierbij in aanmerking te nemen. Gebruik je het hout voor een plaats met veel verkeer, een slaapkamer, het balkon, je terras of ergens anders? Zorg ervoor dat het hout dat je koopt compatibel is met de inrichting van je huis en dat het past bij je budget.

Goedkoop is duurkoop

Productkwaliteit is van cruciaal belang omdat er verschillende houtsoorten zijn van verschillende fabrikanten. Weeg de krasbestendigheid, het gemak van reinigen en de kleurkwaliteit af bij je beslissing. We houden allemaal van producten die ons de beste kwaliteit garanderen, maar dit kan de kosten behoorlijk laten oplopen. Je wilt bijvoorbeeld eikenhouten vloeren, maar deze hebben een hoge prijs per vierkante meter. Overweeg dat rustiek eiken dat beschikbaar is voor de helft of zelfs een derde van de kosten. Dat je een budget hebt betekent natuurlijk niet dat je helemaal niet op de kwaliteit let. Verschillende houtsoorten hebben hun eigen kwaliteiten. Ze is er hard hout en zacht hout zoals bamboe en andere gemanipuleerde houtsoorten. Conserveringsmethoden verschillen ook, waardoor het hout sterk of zwak wordt. Dit betekent dat ze ook verschillende prijzen hebben, dus als je het goedkoopste product koopt, zal je binnen een paar maanden tijdproblemen kunnen krijgen met het knikken of splitsen van de vloer. Goedkope houtsoorten zijn niet dus geen goede keuze en de garantie zal vaak de kwaliteit van het parket aangeven.

De afwerkingen

Afgezien van het type kleur, hout, vorm en ontwerp, moet men rekening houden met het type afwerking, of het nu gaat om vernis, was, acryl of lak. Ja, er zijn veel soorten afwerkingen en de kosten tussen de soorten afwerkingen verschillen niet van elkaar, maar als je een onafgewerkte vloer koopt en deze ter plaatse moet afwerken draagt dit bij aan de kosten. Het verschil tussen was en lakafwerkingen zal bijvoorbeeld je onderhoud, de levensduur en het uiterlijk van je vloer bepalen. Een goede afwerking is dus van belang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *