Wanneer gebruik je welke betonverf?

Betonverf is een veelzijdige verfsoort die gebruikt kan worden voor diverse toepassingen. Naast het vormgeven van een industriële woonstijl is betonverf uitstekend geschikt voor publieke toepassingen. Binnen het betonverf segment heb je diverse keuzemogelijkheden. Dit roept wellicht de vraag op wanneer je het beste welke betonverf kunt gebruiken. In dit artikel ontdek je het antwoord. 

Wat is betonverf?

Betonverf is een verfsoort dat gebruikt kan worden om beton een beschermende-, een slijtvaste- en een krasvrije laag te geven. Deze verf heeft dan ook epoxy of polyurethaan als basis. Hierdoor ontstaat er een verfsoort dat uitstekend geschikt is tegen een zware belasting waardoor betonverf zeer goed gebruikt kan worden in publieke ruimtes. Het is goed om hierbij voor de volledigheid te vermelden dat betonverf op epoxy basis wat gevoeliger is voor verkleuring. Als de kleurstelling van de betonverf een rol speelt, is een verfsoort op polyurethaan de betere keuze.

Toepassingen van betonverf

Veel mensen denken dat betonverf alleen gebruikt kan worden voor betonnen ondergronden. Dit is echter niet het geval. Betonverf kan ook gebruikt worden om steen en plavuizen een andere kleurstelling te geven. Daarnaast zijn er betonverf soorten die gebruikt kunnen worden voor het schilderen van een ondergrond als hout en kunststof. Voor de volledigheid is het goed te vermelden dat betonverf veelzijdig toepasbaar is. Deze verf is geschikt voor het schilderen van vloeren, muren en plafonds. Daarnaast kan betonverf gebruikt worden voor zowel binnen- als buitentoepassingen. In het laatste geval is het wel verstandig om een overwogen keuze te maken tussen een  één- en een twee componenten verf. 

Wanneer gebruik je een één- en een twee componenten verf?

 Als je op zoek bent naar geschikte betonverf, kom je al snel tot de conclusie dat je de keuze hebt tussen een één- en een twee componenten verf. De naam zegt het al: het verschil tussen deze verfsoorten zit in het aantal bestanddelen. Een 1-component verf is een kan-en-klare verf die je zo uit het blik kunt gebruiken. Deze verf is uitstekend geschikt voor particuliere toepassingen en zelfs dé verf die je moet hebben voor buiten gebruik en op plaatsen die onderhevig zijn aan sterke temperatuurverschillen. Het alternatief is immers een twee componenten verf. Deze verf bestaat (grofweg) uit een basisdeel en een verharder. Hierdoor krijgt deze verf een nog stevigere structuur maar het nadeel is dat de verf door hevige temperatuurverschillen kan gaan barsten. Een twee componenten verf is wel de betere keuze voor publieke (binnen) ruimtes. 

Andere keuzes in betonverf

Tot slot is het goed om je andere keuzes in betonverf onder je aandacht te brengen. Je kunt immers kiezen tussen een transparante en een dekkende verf. Daarnaast kun je kiezen uit een rijk palet in kleurstellingen. Je hebt dus zeer veel keuzemogelijkheden in betonverf en dan hebben we het niet eens over de  keuze voor kwaliteit gehad. Ook dit is zeker een keuze die je kunt (lees: moet) maken want goedkoop is in geval van de aanschaf van verf zeker duurkoop. Je kunt met deze keuze voorkomen dat je veel sneller dan je lief is weer met de verfkwast of roller in je hand staat met het besef dat je onnodige kosten hebt gemaakt.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *