Wat is een warmtepomp?

kokend water

Om milieuvriendelijker te leven, kun je ervoor kiezen een warmtepomp aan te schaffen. Op deze pagina lees je meer over deze unieke pomp. Zo lees je niet alleen wat een warmtepomp is, maar ook wat deze pomp kost en hoeveel je jaarlijks bespaart als je ervoor kiest deze pomp aan te schaffen.

 

De warmtepomp: een korte kennismaking

Een warmtepomp is een systeem dat naast of in plaats van je cv-ketel functioneert. De pomp verwarmt je huis zonder het gebruik van gas. Dit maakt de pomp erg milieuvriendelijk. Een warmtepomp onttrekt warmte aan de lucht in de omgeving of aan het grondwater dat door de pomp heen komt. Op deze manier kan de pomp warmte afgeven in huis.

 

Een warmtepomp is ongeveer even groot als een normale cv-ketel. Je kunt je oude cv-ketel dan ook prima vervangen voor deze milieuvriendelijke pomp. Ook de levensduur van de warmtepomp is ongeveer even lang als de levensduur van een normale cv-ketel, namelijk 15 jaar.

 

De kosten van een warmtepomp

Iedere warmtepomp heeft weer een andere prijs. Je hebt goedkope pompen van 2000 euro, maar er zijn ook duurdere pompen van 12.000 euro, 13.000 euro, 14.000 euro of zelfs 15.000 euro. Door diverse pompen met elkaar te vergelijken, vind je vanzelf een pomp die aan jouw eisen voldoet en bovendien binnen je budget valt.

 

Goed om te weten: je krijgt subsidie als je een warmtepomp aanschaft. Deze subsidie is maximaal 2500 euro. Wel is het van belang dat je een pomp koopt die in aanmerking komt voor de subsidie. Achterhaal de voorwaarden van de subsidie voor je een aankoop doet, zodat je gegarandeerd subsidie kunt krijgen voor de pomp die je koopt.

 

De besparing van een warmtepomp

Als je een warmtepomp gebruikt, gaan je verwarmingskosten flink omlaag. De minimale besparing van een warmtepomp is 25 procent van je totale verwarmingskosten. De maximale besparing van een warmtepomp is 50 procent van je totale verwarmingskosten. Dit betekent dat je, hoe dan ook, uiteindelijk je investering in de warmtepomp altijd terugverdient. Dit kan lang duren, maar met een grote besparing en een laag geprijsde pomp kan dit ook erg snel gaan.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *