Wat is spouwmuurisolatie?

Spouwmuurisolatie is het isoleren van de lege ruimtes in spouwmuren (binnenmuren en buitenmuren) met isolatiemateriaal

Door het aanbrengen van isolatiemateriaal in de lege ruimte tussen de binnenmuur en buitenmuur van een woning of pand wordt de warmte binnen gehouden. De lege ruimtes tussen een binnen- en buitenmuur worden ‘’spouwen’ genoemd. Door deze ruimtes te isoleren spreekt men van spouwmuurisolatie.

Wanneer spouwmuurisolatie?

Woningen die gebouwd zijn tussen 1920 en 1975 hebben wel spouwmuren maar tijdens de bouw is er geen spouwmuurisolatie toegepast. Pas vanaf halverwege de jaren ’70 werden er woningen tijdens de bouw voorzien van spouwmuurisolatie. Als een woning over een spouwmuur beschikt dan is spouwmuurisolatie meestal mogelijk en ideaal. De eerste vraag is dan ook of uw woning spouwmuren heeft? Over het algemeen kunt u er van uitgaat dat als uw woning gebouwd is na 1925 uw woning over spouwmuren beschikt. Om hierachter te komen, kunt u ook de afstand tussen de binnen- en buitenkant van uw gevel meten. U kunt dit doen door een liniaal of duimstok door de openstaande stootvoegen in uw buitengevel te steken. De afstand die u meet zou dan rond de 26 centimeter moeten zijn.

Mocht uw woning spouwmuren hebben, dan komen de volgende vragen aan bod:

  • Zijn de spouwen schoon?
  • Zijn de sporen breed genoeg?
  • Wat is de algemene status van de gevels?


De antwoorden op deze vragen verschillen per woning. Vandaar dat er voordat er spouwmuurisolatie wordt uitgevoerd een isolatie-adviseur langskomt.

  • Vraag een gratis adviesgesprek met een offerte bij de isolatiespecialisten van ISOenergy

Hoe wordt spouwmuurisolatie gemonteerd?

Het is belangrijk om te weten dat de montage van spouwmuurisolatie werk voor specialisten is.  Spouwmuurisolatie wordt altijd aanbracht door vakbekwame isolatiemonteurs. Voor die tijd heeft een isolatie-adviseur val astgesteld dat de gevels zonder problemen geïsoleerd kunnen worden. De specialisten van ISOenergy boren eerst een gatenpatroon en daarna wordt laag voor laag een compact isolatiepakket aangebracht.

Het aanbrengen van spouwmuurisolatie

Als het boorpatroon gereed is, wordt gestart met het vullen van de spouwen met isolatiemateriaal. De monteur begint altijd bij de onderste boorgaten en werkt zo naar de bovenste boorgaten toe. De isolatie wordt in de spouwmuur geblazen door een speciale machine. Op deze machine zit een automatisch uitschakel-systeem. Dit geeft aan dat de betreffende ruimte gevuld is met isolatiemateriaal. Zo weet de isolatiemonteur dat dIt deel van de spouw gevuld is. Zo worden de diverse ruimtes stuk voor stuk zorgvuldig gevuld.

Het afwerken van spouwmuurisolatie

Nadat alle gevels gevuld zijn met isolatiemateriaal worden alle boorgaten gedicht. Dit met voegmateriaal. De monteurs brengen dit voegmateriaal op kleur zodat deze overeenkomt met de kleur van uw huidige voegen.

Nadat alles gereed is, ruimen de monteurs hun gereedschap en mogelijk rommel op. 

Meer weten over spouwmuurisolatie bij u thuis?

Denkt u erover uw woning te laten voorzien van spouwmuurisolatie? Vraag het de professionals van ISOenergy.

https://www.isoenergy.nl/

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *