Wat zijn IP-camera’s en hoe werken ze?

IP-camera’s zijn, zoals het woord al doet vermoeden, een bepaald type camera. Zijn het dan vreemde camera’s die je nooit tegenkomt en nergens hebt gezien? Nee, integendeel, je ziet ze overal. De afkorting IP staat voor Internet Protocol. Dit is als het ware het adres van een apparaat. Dit kan een computer zijn, maar ook andere apparaten. In principe kunnen alle apparaten een IP-adres hebben, zolang ze maar verbinding kunnen maken met het internet. Een apparaat wat dat niet kan, zal dus nooit een IP-adres kunnen hebben.

Meer IP-camera informatie

Het IP-adres wordt gebruikt door alle netwerkapparaten om te kunnen communiceren met elkaar. Zo weten apparaten aan de hand van de IP-adressen waar welke informatie heen gestuurd moet worden. Dit is te vergelijken met fysiek adres. Alle apparaten zijn adressen die post kunnen ontvangen, de postbode weet aan de hand van dit adres waar hij welke brieven en pakketjes moet bezorgen. Dat betekent in deze situatie dus dat de camera’s internetverbinding kunnen maken en op die manier werken. Zo worden deze camera’s geïnstalleerd op een netwerk en hoort hier compatibele software bij. Met deze software kun je de camera’s bekijken, instellen, beveiligen, de beelden downloaden of versturen en kun je dit op afstand instellen. Dan kun je bijvoorbeeld vanuit huis op je telefoon kijken op de camera’s van je zaak.

Hoe zit het precies?

Wellicht is het nog steeds niet helemaal duidelijk wat je je in moet beelden met al deze IP-camera informatie. Dit is geen probleem, zeker niet als je het overweegt als optie voor je huis of bedrijf. Je kunt er natuurlijk voor kiezen om dit allemaal zelf te installeren en in te stellen, als je hier de behoefte aan hebt. Je zult hier echter meer kennis van ICT moeten hebben dan de gemiddelde persoon. Gelukkig maakt dat niets uit, de bedrijven die deze apparatuur en systemen leveren, zorgen er namelijk voor dat het wordt gemonteerd, geïnstalleerd en getest. Dezelfde bedrijven geven je ook een garantie voor de systemen en zorgen voor het onderhoud. Zo komen ze van tijd tot tijd langs, controleren ze alles en vervangen of herstellen ze iets als dit nodig is. Somfy.be is een goed voorbeeld hiervan.

Camera’s, en dan?

Met camera’s alleen ben je pas halverwege. Op het moment dat alles geïnstalleerd is en je vanuit huis de camera’s kunt bekijken en beheren, ben je een stuk verder. Je kunt echter niet 24/7 paraat staan om de camera’s in de gaten te houden of te reageren op gebeurtenissen. Gelukkig is dit niet nodig. De bedrijven die het installeren hebben vaak zelf de benodigde oplossing hiervoor, namelijk: een meldkamer. Dit is een beveiligingsbedrijf dat reageert op meldingen van systemen, contact opneemt met de eigenaar, zelf gaat kijken of de politie inschakelt, afhankelijk van de afspraken die er zijn gemaakt. Kortom, IP-camera’s kunnen de oplossing zijn voor de beveiliging van je huis en/of bedrijf, zonder zorgen te hoeven hebben over controle en onderhoud.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *