Bijna iedereen heeft de term verborgen gebreken wel eens gehoord. Maar wat betekent dit nu precies? En wat zijn je opties als je verborgen gebreken ontdekt in je nieuwe woning bijvoorbeeld? Je leest het hier.
Wat zijn verborgen gebreken?
Wanneer je een woning koopt (geen nieuwbouw), koop je deze zoals deze is. Dat betekent dus met alle eventuele gebreken, of deze nu zichtbaar zijn of niet. Je weet bijvoorbeeld dat er een paar tegels in de badkamer kapot zijn, of dat de ovendeur niet meer goed sluit. Dat zijn zichtbare gebreken. Aangezien je als koper een onderzoeksplicht hebt, moet je zelf op zoek gaan naar eventuele verborgen gebreken. Hierbij gaat het bijvoorbeeld om rotte balken op het dak, of stopcontacten die niet werken omdat er een probleem is met de bedrading. De verkoper heeft een mededelingsplicht, en moet je dus vertellen over alle gebreken.
Het probleem bij verborgen gebreken in woning is dat het vaak voor enorme kosten zorgt. Een lekkage, een vervuilde tuin of asbest zijn dingen waardoor veel kopers in de financiële problemen komen.
Wie is verantwoordelijk bij verborgen gebreken in een woning?
Het is niet altijd even makkelijk om er achter te komen wie uiteindelijk op moet draaien voor de kosten en wie er verantwoordelijk wordt gesteld. Heeft de koper de kans gehad de woning goed te inspecteren maar heeft hij of zij iets niet gezien? Of heeft de verkoper iets verborgen gehouden, en hierdoor zijn mededelingsplicht geschonden?
Er zijn verschillende opties, afhankelijk van de verantwoordelijkheid van iedere partij. Samen overleggen om tot een oplossing te komen, juridische bijstand, een advocaat inschakelen… Uiteraard is deze laatste optie heel tijdrovend, en is het interessant om eerst te proberen tot een oplossing te komen met de verkoper, om een grote tijd- en geldinvestering te voorkomen.