Welk laminaat past bij welk gebruik?

Laminaat leggen

Laminaat behoort tot één van de meest populaire soorten vloerbedekking. Hoewel laminaat wel eens vergeleken wordt met een houten vloer, zijn er maar weinig overeenkomsten. Bij een massief houten vloer bestaan de planken uit massief hout en bij een half-massief houten vloer is in ieder geval de toplaag van massief hout. Bij laminaat komt er geen massief hout bij kijken. De toplaag bestaat uit een laagje kunststof met daaronder bedrukt papier. Dit klinkt heel goedkoop, maar dit is juist wat laminaat zo populair maakt. De bedrukking van hout is dusdanig natuurgetrouw dat het niet van massief hout te onderscheiden is. De dikte van de kunststoflaag is afhankelijk van de kwaliteit van het laminaat dat je aanschaft. Een ander voordeel is dat laminaat maar een fractie kost, van wat een massief houten vloer moet kosten.

De opbouw van laminaat en de soorten

Hoewel laminaat dezelfde eigenschappen bezit als een houten vloer, is het enige hout wat er in voorkomt een composiet plaatmateriaal. Laminaat bestaat normaliter uit drie of vier lagen. De onderlaag bestaat meestal uit melamine, een kunststoflaag. De daarop volgende laag is de drager. Dit is meestal het composiet plaatmateriaal. Daarna komt er een laag bedrukt papier wat het uiterlijk van het laminaat bepaald. Als laatste komt er een kunststof toplaag overheen, meestal ook melamine. Dit is een standaard opbouw. Er kan wel verschil in de opbouw zitten, waardoor de kwaliteit van het laminaat flink kan verbeteren. Er kan dan een onderscheid gemaakt worden in de volgend laminaatsoorten:
• High Pressured Laminate (HPL) – Hierbij bestaat de toplaag uit meerder lagen geperste melamine. De vloer is hierdoor een stuk stootvaster.
• Direct Pressed Laminate (DPL) – Dit is het standaard laminaat zoals ook hierboven beschreven en is goed genoeg voor normaal gebruik.
• Continious Pressed Laminate (CPL) – De toplaag wordt aangebracht vanaf een rol. Hierdoor is de toplaag minder dik en kan de kwaliteit ook minder zijn.
• Direct Laminate Printing (DLP) – Bij deze soort ontbreekt het laagje papier en wordt de bedrukking direct op het plaatmateriaal aangebracht.

Waar welk soort laminaat leggen?

Er zijn ruimtes in huis die zeer intensief gebruikt kunnen worden. Een goede kwaliteit laminaat is daar dan ook noodzakelijk. Maar er zijn ook ruimte die minder intensief gebruikt worden. Als je hier een minder kwaliteitsvolle laminaat legt is dit geen probleem. Ook zijn er ruimtes waar je misschien een speciale soort laminaat wenst te leggen, zoals de badkamer. Hier moet laminaat liggen wat vochtbestendig is. Bij aankoop van laminaat moet je altijd op de kwaliteitsklasse letten. Dit is een nummer tussen de 21 en de 34 die aan het laminaat is toegekend op basis van de kwaliteit. Hieraan kun je herkennen waar het laminaat geschikt voor is.
• AC1 is een klasse 21 kwaliteit, wat de minste kwaliteit laminaat is. Dit laminaat is geschikt voor bijvoorbeeld een slaapkamer.
• AC2 is een klasse 22 kwaliteit. Een sterke laminaatsoort voor normaal gebruik, zoals de woonkamer.
• AC3 is laminaat in de klasses 23 t/m 31. Een erg sterke laminaatsoort voor intensief gebruik en ook heel geschikt voor een woonkamer.
• AC4 is een klasse 32 kwaliteit voor normaal commercieel gebruik, zoals een toonzaal.
• AC5 is een klasse 33 kwaliteit voor intensief commercieel gebruik, bijvoorbeeld een restaurant.
• AC6 met klasse 34 kwaliteit is uitermate sterk laminaat voor zeer intensief commercieel gebruik.
Bron: designlife.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *