Welke soorten bedden zijn er?

Iedereen heeft een bed, maar weet jij ook wat voor bed jij hebt? Of wat voor bed je wilt hebben? Als je later een nieuw bed wilt kopen is het handig om te weten welke soorten bedden er allemaal zijn. Hier staan een aantal soorten beschreven!

Slaapbanken

Een slaapbank is een bank die je kunt uitklappen, waardoor deze transformeert in een bed. Deze zijn ideaal als je wat minder ruimte hebt. Denk bijvoorbeeld aan een studentenkamer of een tiny house. Zo heb je een bank en bed in één. Het is vooral handig, omdat je ze eigenlijk ook nooit tegelijk gebruikt. Zo bespaar je ruimte, maar ook geld. Je hoeft namelijk geen aparte bank meer aan te schaffen. Perfect voor studenten!

Boxsprings

Een boxspring is eigenlijk een bak met springveren erin. Deze is bekleed en is het onderstel waar het matras op komt te liggen. Doordat er veel open ruimtes in een boxspring zitten is het goed geventileerd. Zo kan vocht sneller verdampen en blijft alles fris. Op een boxspring kun je elk type matras gebruiken. Een nadeel van een boxspring is wel dat je moeilijk onder het bed kunt schoonmaken. Het is namelijk een vaste bak, die je niet gemakkelijk op kunt tillen. Zo zou je het hele bed moeten kantelen om goed schoon te kunnen maken.

Ledikant

Dit is eigenlijk een standaard bedframe met een lattenbodem. Het is mogelijk om een bijpassend hoofdbord of voetenbord erbij te krijgen. Ledikanten zijn te verkrijgen in verschillende maten en materialen. Een groot voordeel van een ledikant is dat het net wat schoner blijft dan bij bijvoorbeeld een boxspring. Je kunt namelijk makkelijker onder het bed stofzuigen en het matras kan beter ventileren door de grote open ruimtes die de latten creëren. Vooral als je allergisch bent voor stof is het handiger om een ledikant te kopen in plaats van een boxspring.

Waterbedden

Naast de standaard bedden, kun je er ook voor kiezen om een waterbed te nemen. Je kunt waterbedden verkrijgen in drie verschillende soorten:

  • softside waterbed
  • hardside waterbed
  • lichtgewicht waterbed

De softside versie is te vergelijken met een boxspring en de hardside versie is te vergelijken met een ledikant. Het lichtgewichte waterbed kun je ook in een ledikant plaatsen. Het enige verschil met een standaard bed is dat bij een waterbed geen matras wordt gebruikt, maar dus eigenlijk een zak met water. Je hebt tegenwoordig zelfs de opties om waterbedden te krijgen met een temperatuurregelaar. Een nadeel van een waterbed is dat ze vrij moeilijk te verplaatsen en onderhouden zijn. Er zijn dus verschillende soorten bedden waar je uit kunt kiezen, weet jij al welk bed jij wilt?

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *