Waar men vroeger alle vaat met de hand afwaste, kunnen we tegenwoordig bijna niet meer zonder een vaatwasser. Je hoeft enkel de machine in te pakken en hij doet het werk voor je. Bovendien zorgt het ervoor dat je jouw keukenblad leeg kan houden. Afwassen kan alleen niet écht tot de verleden tijd behoren, want sommige materialen zijn niet geschikt voor de vaatwassen. In deze blog lees je wat je beter niet in de vaatwasser kunt doen en waarom dat zo is.
Servies
Heb je servies of kopjes met een opdruk? Dan kan dat in vaatwassers gaan barsten of gaan afbladderen. Dat is natuurlijk zonde, waardoor je dit beter niet in de vaatwasser kunt doen. Antieken servies is ook vaak voorzien van decoratie, waardoor je dat ook het beste met de hand kunt afwassen. Koper, tin, aluminium en zilver wordt in de vaatwasser aangetast en ook emaille is kwetsbaar voor verkleuring en kan je daarom beter niet door de vaatwasser laten schoonmaken.
Keukengerei en bestek
Ondanks dat je een enorme keuze hebt aan besteklades en -bakken, zoals bij een Bosch vaatwasser, kan je niet alles in die lades en bakken kwijt. Houten pollepels zijn erg handig voor bij het koken. Het zorgt er namelijk voor dat pannen niet beschadigen en je kunt er een handig trucje mee uithalen: leg een pollepel op een pan waar je pasta in aan het koken bent en het water zal nooit overkoken. Houten lepels kan je alleen beter niet in de vaatwasser schoonmaken. Het kan namelijk niet tegen vocht en hitte. Het hout gaat erdoor werken, uitdrogen, kromtrekken en/of scheuren. Ook een houten snijplank moet je met de hand afwassen. Als deze eenmaal scheurtjes heeft, kunnen voedselresten en sappen daar in gaan trekken. Je kunt ze daardoor moeilijk verwijderen, wat gevolgen kan hebben voor jouw gezondheid. Scherpe koksmessen zijn voorzien van lemmet en een heft. Door hoge temperaturen worden beide beschadigd, waardoor er roest kan ontstaan. Bovendien worden messen door de harde stralen in vaatwasmachines heen en weer geduwd, waardoor het lemmet bot wordt. Daarnaast zorgen vaatwastabletten er ook nog voor dat het materiaal beschadigt. Er zijn dus meerdere redenen om een koksmes niet in de vaatwasser te doen.
Twijfelgevallen
Sommige kunststoffen spullen kunnen slecht tegen heet water. Dat kan er namelijk voor zorgen dat het gaat vervormen, verkleuren of scheuren. Andere kunststoffen spullen kan je wel gerust in de vaatwasser doen. Let daarom goed op wat er op het servies of de verpakking staat aangegeven. Bij twijfel kan je kunststof voor de zekerheid maar beter met de hand wassen.