Woning verbouwen: wat zijn de elektra voorschriften?

Bij de verbouw van een woning zijn er diverse factoren om rekening mee te houden. Denk bijvoorbeeld aan de noodzaak van het verleggen van leidingen, bij een herindeling van de badkamer of keuken. Ook op het gebied van elektra zullen diverse werkzaamheden moeten worden uitgevoerd. Zo zullen er nieuwe elektriciteitskabels getrokken moeten worden, om ook in een aangebouwd deel van de woning elektra te kunnen gebruiken. Of wat te denken van de noodzaak van het uitbreiden van de meterkast? Mogelijk moet er extra groepen worden aangesloten, om een overbelasting van bestaande groepen in de meterkast tegen te gaan. Een elektricien kan je bij deze werkzaamheden van dienst zijn.

Aanpassingen aan de meterkast in huis uitvoeren

Het is belangrijk om verschillende elektra voorschriften in acht te houden, wanneer je aan de slag gaat met een aanpassing aan de meterkast. Bij een normale verbouwing in huis, ook wanneer er elektriciteitskabels verlegd of aangelegd moeten worden, hoeft de meterkast niet te worden aangepast. Zelfs niet, wanneer deze niet aan de laatste veiligheidsvoorschriften voor meterkasten voldoet. Er zijn echter situaties, waarin dit wel noodzakelijk is! Bij het toevoegen van een groep aan de meterkast, moet deze voldoen aan de meest recente elektra voorschriften. Op internet kun je hier een lijst van vinden. Ook kan een elektricien je hier meer over vertellen.

Noodzaak van het uitbreiden van de meterkast

De meterkast uitbreiden kan noodzakelijk zijn, als je grootstroomverbruikers in huis wilt gaan gebruiken. Een grootstroomverbruiker is bijvoorbeeld een elektrisch kooktoestel, een jacuzzi in de tuin, enzovoorts. Ook populair zijn laadpalen voor elektrische auto’s. Om zo’n laadpaal te kunnen gebruiken, zal een 1-faseaansluiting in de meterkast vervangen moeten worden voor een 3-faseaansluiting. Met een 3-faseaansluiting heb je de mogelijkheid om krachtstroom aan te laten voeren. Iets wat met een 1-faseaansluiting niet mogelijk is. Zoals reeds beschreven werd, moet de meterkast bij een dergelijke aanpassing aan de laatste elektra voorschriften voldoen.

Advies en hulp van een ervaren elektricien

Het vervangen van een 1-faseaansluiting voor een 3-faseaansluiting is niet mogelijk zonder hulp van een elektricien. Zelf kan je een dergelijke klus niet uitvoeren. Elektriciens helpen je echter niet alleen bij het uitvoeren van deze werkzaamheden. Ook kan een elektricien je vooraf adviseren over de mogelijkheden die je hierbij hebt. Wanneer is het noodzakelijk om de meterkast aan te laten sluiten bij de laatste elektra voorschriften? Is het misschien verstandig om de gehele meterkast te vervangen? Enzovoorts.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *