Zo kies je de juiste kachel voor jouw woning

Ben je op zoek naar een kachel? Misschien ben je toe aan een nieuwe kachel of wil je overstappen op een kachel. Hoe dan ook, wanneer je de keuze maakt om op zoek te gaan naar de perfecte kachel, dan is het verstandig om verschillende dingen mee te nemen in je overwegingen. Daarom geven wij je in deze blog 5 tips om je te helpen bij de keuze van de juiste kachel.

Het juiste vermogen

Je wil natuurlijk de juiste haard voor jouw huis, let daarom op het vermogen van de kachel. Een kachel met teveel vermogen voor de ruimte(s) die worden verwarmd, is niet goed voor het milieu en daarbij ook zonde van het vermogen van je kachel. Onze eerste tip: zoek van tevoren uit hoeveel vermogen je nodig hebt om jouw ruimte te verwarmen of vraag het aan een expert. Voor het vergelijken van energie kun je terecht op
energievergelijker.nl

Soort kachel

Er zijn diverse soorten kachels met allemaal hun eigen kenmerken en voordelen. Het aanbod is soms overweldigend, zeker als je voor het eerst een kachel uit gaat zoeken. Tip 2: zoek uit wat voor soort kachel je precies wil. Ga je voor een pelletkachel, houtkachel, gaskachel of toch een elektrische haard? Bedenk wat het best bij jou past, dat maakt je keuze een stuk makkelijker.

Materiaal

Aansluitend op tip 3, is hier tip 4. Kijk niet alleen van tevoren welke soort kachel je wil, maar bekijk ook je opties qua materiaal. Het is ook slim om te bedenken of de combinatie kachelsoort/materiaalsoort haalbaar is. Kachels zijn vaak gemaakt van speksteen, plaatstaal of gietijzer.

Volledige verwarming of één ruimte verwarmen?

Je kan ervoor kiezen om een kachel in bijvoorbeeld te woonkamer te zetten en daarmee alleen deze ruimte te verwarmen. Het is echter een stuk duurzamer om te kiezen voor een CV-haard. Dit houdt in dat de kachel wordt aangesloten op de centrale verwarming en dus ook water en andere kamers via je kachel verwarmd worden. Onze tip is dan ook om dit serieus te overwegen.

Kindvriendelijk

Je kunt gaan voor een kachel met convectiewarmte of voor één met stralingswarmte. Convectiewarmte is een stuk kindvriendelijker. Doordat de warmte door luchtcirculatie verspreid wordt, is de kachel zelf niet gloeiend heet.

Dit waren onze vijf tips, aan jou de keuze!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *