Zo kies je het juiste formaat beddengoed uit.

woondetective
woondetective

Het goede formaat beddengoed kopen is soms nogal een uitdaging, zeker als je naar dekbedden kijkt. Want hoe kom je achter het goede formaat qua lengte en breedte voor je dekbed? Een ding wat je in ieder geval niet moet doen, is het formaat van het matras nemen. Doe je dit namelijk wel, dan zal je dekbed veel te klein zijn. Met name de breedtemaat is belangrijk om te weten als je op zoek bent naar een nieuw dekbed. In dit artikel kun je lezen waarom!

De afmetingen van een eenpersoonsdekbed

Slaap je in een eenpersoonsbed, dan heeft je matras een breedte tussen de 70 cm en 100 cm. Bij een eenpersoonsbed is een dekbed van 140 cm breed het beste. Het dekbed moet namelijk altijd zo’n 50 tot 60 cm breder zijn dan het matras. Is dit niet het geval, dan zul je merken dat je wat minder lekker in je bed weg kunt kruipen als de temperatuur in je kamer erg koud is. Bij de lengte van je dekbed moet je vooral kijken naar je eigen lichaamslengte. Meestal is een dekbed van 2 meter lang voldoende, maar als je iets langer dan gemiddeld bent, dan is het beter om een dekbed van 220 cm lang te gebruiken.

De afmetingen van een tweepersoonsdekbed

Een tweepersoonsbed kun je eigenlijk zien als twee matrassen van dezelfde maat naast elkaar. De breedte van een zo’n matras is dan 80 cm (waardoor je een tweepersoonsbed van 160 breed in totaal krijgt) of 90 cm (180 cm breed in totaal). In allebei de gevallen kun je het beste kiezen voor een dekbed met de maat 240 cm bij 220 cm. Maar natuurlijk kun je ook twee eenpersoonsdekbedden kiezen, mocht je dit fijner vinden! Een bed dat breder is dan 2 meter komt bijna niet voor, maar in dat geval is het aan te raden om een dekbed van 260 cm bij 220 cm over je bed heen te leggen.

De afmetingen van een twijfelaar

Er bestaan ook bedden die het formaat van 120 cm breed hebben en deze bedden staan ook wel bekend als twijfelaars. Deze naam komt van het feit dat het bed als een klein tweepersoonsbed kan worden gebruikt, maar ook als een groot eenpersoonsbed kan dienen. Een bed van 140 cm breed is het kleinste formaat tweepersoonsbed. In allebei de gevallen adviseren we je om een dekbed van 200 cm bij 200 cm aan te schaffen. Eventueel zou je ook kunnen kiezen voor een extra lang dekbed van 220 cm lang.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *