Zo zorg je voor een brandveilig huis: 5 tips

rode kaarsen

Vrijwel dagelijks lezen we nieuwsberichten over een woningbrand in Nederland. Een bericht dat je niet wilt lezen en waarvan je al helemaal niet wilt dat het jou overkomt. Toch wordt door veel mensen het belang van een brandveilig huis onderschat. En dat terwijl de brandweer jaarlijks duizenden keren uitrukt om een woningbrand te blussen. Hoe kun je nu zorgen voor een brandveilig huis? Wij geven je tips!

1. Zorg voor een brandblusser in huis

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft geen brandblusser in huis. En dat terwijl je met een brandblusser gemakkelijk zelf een beginnende brand kunt blussen. Voor zulke brandjes scheelt het dat je direct zelf aan de slag kunt, zonder de brandweer af te wachten. Zo blijft de schade beperkt. Dus een tip: koop een brandblusser en wees voorbereid.

2. Hang rook- en koolmonoxidemelder op in huis

Je kunt niet altijd direct zelf doorhebben dat er rook of brand is in je huis. Daarom is het belangrijk om in alle ruimtes van de woning rookmelders te hebben. Deze kunnen je op tijd waarschuwen. Tegelijkertijd is het ook goed om dit te combineren met koolmonoxidemelder. Koolmonoxide staat namelijk bekend als de sluipmoordenaar. Zonder dat je het weet kun je het inademen, wat enorm schadelijke gevolgen kan hebben voor je gezondheid.

3. Zet kaarsen op een veilige plek

Ook al zou de brandweer kaarsen het liefst verbieden, toch is het mogelijk deze gewoon veilig in huis te hebben. Let er goed op waar je ze neerzet. Zorg dat ze niet te dicht bij de gordijnen geplaatst worden, waar gemakkelijk de vlam in kan slaan. Zet ze daarbij stevig neer, zodat de kans op omvallen niet groot is.

4. Voorkom vlam in de pan

Vaak ontstaat brand tijdens het koken. Een vlam in de pan, brand tijdens het frituren of een oververhitte magnetron, het kan iedereen overkomen. Houd het fornuis vrij van brandbare spullen, vergeet de pan niet op het vuur te laten staan, Wees alert!

5. Controleer elektra regelmatig

Wanneer je losse snoeren hebt liggen in huis, bestaat de kans dat deze sneller beschadigen en daardoor sneller brand veroorzaken. Wanneer ze op tapijt liggen, en er ontstaat dan brand, wordt het op een snelle manier door het huis verspreid. Controleer je elektra vaak, zodat je eventuele kortsluiting voor kunt zijn.

Een brand in je woning is het laatst wat je wilt. Wees daarom goed voorbereid en neem deze tips ter harte. Daarnaast kun je een inboedelverzekering afsluiten, om ervoor te zorgen dat je niet in financiele problemen komt wanneer er brand ontstaat.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *