Zo zorg je voor een brandveilige keuken

Door kleine onoplettendheden kan er snel een brand ontstaan in de keuken. En die gaat vervolgens door het huis heen. De welbekende vlam in de pan is een van de mogelijkheden van waardoor het mis kan gaan. Maar nu kun jij voor een brandveilige keuken zorgen met deze tips.

Mocht er eenmaal brand ontstaan zijn, blus dan nooit met water of een vochtige doek. Dat is de eerste tip die we iedereen willen meegeven. Schaf een blusdeken en een poederblusser aan, want die heb je nodig om het vuur te doven. Maar voorkomen is beter dan genezen, houdt daarom deze tips aan. En als jouw keuken eenmaal veilig is, kun je hem leuk inrichten met deze accessoires.

Haal de stekker van niet-gebruikte apparaten uit het stopcontact

Scheelt niet alleen stroom, maar is ook een stuk veiliger.

Maak de afzuigkap vaak schoon

Afzuigkappen hebben een filter en die trekt kookluchtjes, stof en vet aan. Als het filter verzadigd is, dan ontstaat er een vette laag over het rooster. Hierdoor wordt de zuigkracht minder en de kans op brand groter. Een klein vlammetje kan er voor zorgen dat de afzuigkap in brand vliegt.

Blijf bij het fornuis

Heb je potten en pannen op het fornuis staan? Loop dan liever niet weg. Moet je dat af en toe wel doen? Koop dan een kookwekker, zo krijg je altijd een seintje om je aandacht weer terug in de keuken te verleggen.

Plaats een rookmelder

Een rookmelder doet precies wat de naam doet vermoeden. Hij meldt rook. Maar als je hem in de keuken plaatst is de kans groot dat je vaak een vals alarm hebt, want rook komt nou eenmaal bij koken kijken. Plaats hem daarom in de buurt van de keuken.

Verwijder het stof achter de koelkast of vriezer

Hierdoor kunnen de apparaten weer voldoende ventileren. Ze worden dan niet te warm en branden ook niet door.

Houd kinderen uit de keuken

Hoe lief ze ook zijn, waar kinderen zijn kunnen ook vaak ongelukken gebeuren. Soms kunnen ze net niet goed genoeg bij het fornuis of de pannen, dat kan gevaarlijk zijn.

Plaats snoeren van apparaten ver weg

Het is belangrijk om de snoeren van apparaten, zoals bijvoorbeeld van de waterkoker, uit het bereik van kinderen te plaatsen.

Plaats vlam gevaarlijke en giftige stoffen ver weg

Soms maak je gebruik van bepaalde stoffen om schoon te maken die vlamgevaarlijk of giftig zijn. Het liefste zet je die niet neer in de keuken, maar ergens verder weg. Heb je bijvoorbeeld een voorraadkast, dan kun je dat daar neer zetten. Heb je dat niet, zet het dan in een kastje boven in. Buiten bereik van kinderen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *